Paulina
20 °C
35 °C

Ukrajnában leállnak az országos lapok nyomtatásával

2020.03.19. 14:24
  • Különvonatokkal szállítják Ukrajnába a német-lengyel határon rekedt, a koronavírus-járvány miatt hazaigyekvő ukránok ezreit - jelentette be a lengyel elnök csütörtökön. Az országban leállnak az országos lapok és magazinok nyomtatásával, illetve árusításával is.
  • Románia rendeletben rögzítette, hogy akár 15 évre is börtönbe kerülhet az, aki a karanténrendelkezéseket megsértve megfertőz másokat.
  • Horvátországban meghalt az első koronavírusos beteg.
  • A szlovén parlament hamarosan dönthet a hadsereg feladatainak kibővítéséről.
  • Szlovákiában már 123 fertőzött van.

Andrzej Duda lengyel elnök a varsói válságstáb tanácskozása után elmondta: szerdán ukrán hivatali kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel beszélt azoknak az ukránoknak a helyzetéről, akik több, a határait lezáró európai országon próbálnak hazajutni. Az eljárásokat tisztázták, Lengyelország nyugati határáról külön vonatokkal Ukrajnába szállítják az embereket "úgy, hogy ne mozogjanak a mi területünkön" - fejtette ki, írja az MTI.

A sajtóértekezleten Mateusz Morawiecki kormányfő közölte: szerda óta sikerült "jelentősen lerövidíteni a nyugati országhatáron fetorlódott sorokat". A déli határszakaszon, Csehország és Szlovákia határán pedig már nem vesztegelnek a járművek.

Az ukrán hatóságok szerdai közlése szerint mintegy 38 ezer ukrán tervezi, hogy visszatér külföldről Ukrajnába, ez a szám azonban folyamatosan változik. Az országban járványügyi helyzetre való tekintettel legalább április 3-ig felfüggesztették az országos lapok és magazinok nyomtatását. Az országos óvintézkedések nyomán bezártak a nyomtatott sajtót árusító kioszkok, és a lapok kiszállításával foglalkozó vállalatok is felfüggesztették tevékenységüket.

Lengyelország határain a torlódások azután alakultak ki, hogy Varsó a hét végén határzárat vezetett be a koronavírus miatt.

Szerda reggeli közlemények szerint a német-lengyel határ legforgalmasabb pontján, a Jedrzychowice-Ludwigsdorf átkelőnél Németország felől az előző napi 16 óráról 6 órára csökkent a várakozási idő, miután a határőrök segítésére katonákat vezényeltek ki, egyszerűsítették az adminisztratív eljárásokat a kamionosok esetében, valamint új határátkelőhelyeket nyitottak.

Romániában akár 15 évre is börtönbe kerülhet az, aki a karanténrendelkezéseket megsértve megfertőz másokat, és ezzel egy vagy több ember halálát okozza.

A karanténszabályok megsértéséért kiszabható büntetések szigorításáról szóló, csütörtökön elfogadott sürgősségi kormányrendelet szerint öt évig terjedő börtönnel sújtható az, aki az illetékes hatóságok elől eltitkolja, hogy egy ragályos betegséggel lehet megfertőzve, vagy hamis információkat közöl a járványügyi hatóságokkal útvonalát és közvetlen kapcsolatait illetően.

A hatóságok által elrendelt karanténintézkedések megsértéséért három évi szabadságvesztés jár attól függetlenül, hogy fertőző-e az illető. Aki a karanténintézkedések megsértésével másokat is megfertőz, azt öt, vagy akár hétéves börtönbüntetéssel sújthatják, annak függvényében: tudta-e magáról, hogy fertőző.

Ludovic Orban miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján azt is elmondta: az általa vezetett jobbközép kormány tavaly novemberben (amikor átvette a kormányzást a szociáldemokratáktól), a "klinikai halál" állapotában találta a román közegészségügyi hálózatot, és nem álltak rendelkezésre azok az anyagok és orvosi felszerelések, amelyek nélkülözhetetlenek a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

A kabinet ezért most 42 millió lejjel (3 milliárd forint) egészítette ki az egészségügyi tárca költségvetését a szükséges készletek feltöltése, a karanténközpontok felszerelése érdekében - mondta.

Ahogy azt megírtuk korábban, börtönt kaphatnak Szerbiában is, akik a karantént megszegve másokat megfertőznek.

Horvátországban meghalt az első koronavírussal megfertőződött beteg. Az idős Isztria megyei férfi házi karanténban tartózkodott. Napközben súlyosbodtak a tünetei, mire éjszaka kiért hozzá a mentő, már nem tudták megmenteni az életét.

Horvátországban csütörtökön 9 óráig 102 volt a fertőzöttek száma. Az országban éjféltől részleges boltzár lépett életbe, és betiltották a nyilvános rendezvényeket. Csütörtöktől a határokat is lezárták a külföldiek előtt.

Ales Hojs szlovén belügyminiszter szerdán este a szlovén közszolgálati televízióban bejelentette: javasolni fogja a védelmi törvény 37. cikkelyének életbe léptetését, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthatna a rendőrségnek az ország határainak őrzésében, ideiglenesen korlátozhatja az emberek szabad mozgását, illetve közreműködhet a csoportok és tömegek megfékezésében. Vagyis ugyanolyan jogokkal rendelkezik majd, mint a rendőrség.

A törvényt még 2015 októberében, a migrációs válság során fogadták el, a jogszabály aktiválásához kétharmados többség kell a parlamentben. A törvényjavaslat határozott időre szól, legfeljebb három hónapra, a hosszabbítás lehetőségével.

Szlovéniában szerda délután 14 óráig 286 volt a fertőzöttek száma.

Az ukrán elnöki különgép szállított haza Ausztriából Kijevbe 33 ukránt, köztük 18 nőt, 5 gyermeket és idős embereket - jelentette csütörtökön az UNIAN hírügynökség, Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának közlésére hivatkozva. Valamennyiük koronavírus-gyorstesztjének eredménye negatív lett, de ennek ellenére kéthetes otthoni karanténba kell vonulniuk.

Csütörtökre újabb két esettel 16-ra emelkedett a vírusfertőzöttek száma az országban, közülük eddig ketten haltak bele a betegségbe. A fertőzés eddig Nyugat-Ukrajnát, Kijev megyét és a fővárost érintette, most először találtak egy fertőzöttet a keleti országrészben, Donyeck megyében.

Arcmaszkos nő egy kijevi buszállomáson 2020. március 19-én. A tömegközlekedési eszközökön tíz főre limitálták az utasok létszámát, ez a felszállásnál az állomásokon komoly tömeget eredményezett.
Arcmaszkos nő egy kijevi buszállomáson 2020. március 19-én. A tömegközlekedési eszközökön tíz főre limitálták az utasok létszámát, ez a felszállásnál az állomásokon komoly tömeget eredményezett.
Fotó: Genya Savilov

A szigorú közlekedési korlátozások - amelyek szerint kocsinként csak tíz fő utazhat a tömegközlekedési eszközökön - csütörtökön a dél-ukrajnai Odesszában több helyütt incidenseket okoztak, és a rendőrségnek kellett beavatkoznia. A felháborodott utasok kővel betörték egy villamos ablakát, a sofőrt pedig késsel fenyegették meg - számolt be a Dumszkaja helyi hírportál. Számos busz nem tudott elindulni, mert több utas szállt fel a megengedettnél.

Kijevben - ahol második napja nem üzemel a metró - több kerületben kígyózó sorok alakultak ki a felszíni tömegközlekedés megállóiban.

Szlovákiában csütörtökön újabb 19 embernél mutatták ki a Covid-19 vírusfertőzést, és így már 123-ra emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma – jelentette be Peter Pellegrini, szlovák kormányfő csütörtökön. Szlovákiában összesen közel 2500 személyt teszteltek már a vírus jelenlétére, a fertőzöttek közül 35-öt kezelnek kórházban, írja az MTI.

Közben elhagyhatta a kórházat, és 14 napos házi karanténba került az az 52 éves férfi – anyjával együtt –, akinél két héttel ezelőtt elsőként diagnosztizálták a vírusfertőzést. A pozsonyi egyetemi kórház szóvivőjén keresztül azt közölte, hogy a férfi és anyja azért kerülhettek haza, mert már nem mutattak tüneteket. Csütörtökön bebizonyosodott az is, hogy két napja infarktusban halt meg az a 84 éves nő, akinél a vizsgálat során megállapították, hogy ugyancsak vírusfertőzött volt.