16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Cáfolják a magyar hatóságok, hogy lefoglaltak volna Budapesten egy félmilliós cseh maszkszállítmányt

2020.03.21. 09:08 Módosítva: 2020.03.21. 13:51

A magyar hatóságok cáfolták, hogy lefoglaltak volna 500 ezer darab, Csehországba tartó arcvédő maszkot, hangzott el az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján.

Egy hatóság sem foglalt le maszkokat olyan hatóságok közül, aki jogosult lenne arra, hogy bármit lefoglaljon

– közölte Lakatos Tibor ezredes, az ügyeleti központ vezetője. Ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal külön közleményben is megerősítette, azt írták, hogy „a NAV a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben elsősorban az adózók felé nyújtott szolgáltatásaira fókuszál. A közúti ellenőrzésekkor – az adóelkerülő, visszaélésszerű magatartás kiszűrése mellett – a szolgáltató jelleg dominál, a hivatal segíti a szállítókat, fuvarozókat is.”

Az ügy előzménye, hogy egy cseh lap, az Idnes.cz arról írt, A csehországi Morva-sziléziai kerület félmillió darab maszkot rendelt meg Indiából, hogy védekezzen a koronavírus ellen, de a szállítmány nem érkezett meg, mert azt Budapesten lefoglalták

„Sajnos a szállító cég arról tájékoztatott, hogy Budapesten lefoglalták a maszkszállítmányt. Egyelőre diplomáciai megerősítést nem kaptam erről, de úgy látszik, elvesztettük a szállítmányt" – mondta a szállítmány kapcsán – a magyar hatóságok szerint tévesen – Ivo Vondrák, a kerület kormányzója. 

Vondrák arról is beszélt, hogy teljesen megbolydult a védőeszközök piaca, nem is egyedülálló eset az övék. Bár nagyon számított erre a szállítmányra, mert a terület minden lakosát fel akarják szerelni maszkkal, az egyetlen szerencséjük az, hogy még nem fizettek az áruért.

„Úgy érzem magamat, mint egy drogdíler, akit valahol a reptéren kapcsoltak le a cuccal, pedig már remélte, hogy hazaérkezik" – érzékeltette a helyzetet a kormányzó.

Amikor értesült az ügyről, Csehország budapesti nagykövete, Bial Tibor felajánlotta, hogy utánakérdez a magyar hatóságoknál a szállítmányról, de azt is megjegyezte, hogy Vondrák jelezte neki, nem annyira sürgős az ügy. A csehek a tervek szerint szombaton egy hétmillió maszkból álló szállítmányt kapnak Kínából. Ezek a maszkok ráadásul százszor moshatók, így Vondrák szerint pótolni tudják azt a kiesést, amit a lefoglalt szállítmány okozott. 

Az Idnes a pénteki cikkben két verziót közölt a lefoglalásról. Az egyik szerint egy magyar cég is részt vethetett a szállításban, és ezért foglalhatták le a vámosok az árut, a másik szerint az exportáló cégtől a magyarok is rendelhettek nagy tételben maszkokat, de az nem érkezett meg, ezért tartoztatták fel a cseheknek szánt szállítmányt.

Az ügyben keressük az eredeti, a magyar felek által cáfolt nyilatkozatot tevő Ivo Vondrákot.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Hírek