Antal, Anett
16 °C
23 °C

Franciaországban a betegek tömeges érkezésére készülnek

2020.03.21. 22:26

Szombaton 562-re emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma Franciaországban, miután egy nap alatt 112 ember halt meg. A francia egészségügyi minisztérium bejelentése szerint 6172 főt ápolnak kórházban, közülük több mint 1500-an vannak intenzív osztályokon. A regisztrált esetek száma 14 459 fő. 

A kórházak országszerte a betegek tömeges érkezésére készülnek, a védőfelszerelés hiányától tartó egészségügyi dolgozóknak pedig jelezték, hogy 250 millió maszkot rendeltek.  

Az elmúlt 24 órában Franciaországban 946-tal nőtt a kórházban kezelt fertőzöttek száma, és több mint 220 új beteg került intenzív osztályokra.

Az egészségügyi tárca, ismételten a kijárási korlátozások és az egészségügyi előírások betartását kérte a franciáktól. Ezek közül is a legalább egyméteres távolságtartást és a rendszeres kézmosást tartják a járványügyi szakemberek a legfontosabbnak.

A kormány - miközben megszigorította országszerte a kijárási korlátozások ellenőrzését, és a szakemberek véleményét kérte a drasztikus intézkedések esetleges meghosszabbítását illetően.

Olvier Veran egészségügyi miniszter jelezte, hogy jelenleg 86 millió maszk áll az állam rendelkezésére, amelyekből hetente mintegy 24 millió maszkot használnak fel az egészségügyben és más területen dolgozók. A kormány ezért több mint 250 millió maszkra adott rendelést szombaton.

A következő két hétben a kórházak és az idősotthonokban dolgozók élveznek elsőbbséget az ellátásban - mondta a miniszter, aki "nem kívánt vitába bocsátkozni" a védőfelszerelések számáról. Elmondta, hogy az elmúlt tíz évben évről évre csökkent a stratégiai készlet, és a koronavírus-járvány kezdetén Franciaországban mintegy 117 millió maszk volt raktáron. Ugyanakkor elismerte, a kormány azonnal tudatában volt annak, hogy a helyzet gondokat fog okozni.

Kapcsolódó

Hol, hogy áll most a járvány?

Minden adat a koronavírusról, naprakészen, térképekkel, grafikonokkal.

A kijárási korlátozások betartatása mellett szombaton 12 városban hirdettek ki este 10 órától reggel 5 óráig tartó kijárási tilalmat a járvány terjedésének megfékezése érdekében, több helyen a piacok bezárását is elrendelték.

A helyzet tovább fog súlyosbodni, mielőtt a karantén eredményei jelentkeznek

-hívta fel a figyelmet az egészségügyi miniszter, aki szerint jóllehet, a diagnosztizált fertőzöttek száma szombaton 14 500 volt, a valós szám 30 és 90 ezer közé tehető, miután sok betegnek egyáltalán nincsenek tünetei.

A tesztelést illetően a tárcavezető elmondta, hogy jelenleg a betegek, az idősek, a terhes nők és az egészségügyi dolgozók élveznek elsőbbséget, de az általános karantén feloldása után remélhetőleg egyszerűbb és gyorsabb diagnosztikai módszerrel még több embert lehet majd tesztelni és kiszűrni.

Szombaton a hadsereg is bekapcsolódott a leginkább leterhelt keleti országrészből a súlyos, de stabil állapotban lévő fertőzöttek átszállításába katonai kórházakba, miközben a 39 párizsi kórház közös felhívásban kérte a nyugdíjas vagy szabadságon lévő egészségügyi dolgozókat, hogy a fokozódó járványügyi helyzetben csatlakozzanak a fővárosi orvoscsoportokhoz.

A külügyminisztérium a mintegy 130 ezer külföldön rekedt francia turista hazaszállítását szervezi.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!