Trump katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot

2020.03.21. 09:27

Donald Trump amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot

– jelentette be pénteken éjjel kiadott közleményében a Fehér Ház. Az elnök egyúttal elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szövetségi kormányzat pénzalapokat szabadít fel, amelyekkel Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szabadon rendelkezhet az új típusú koronavírus rendkívül gyors terjedése ellen, illetve bővítheti a kórházi kapacitásokat a megbetegedettek kezeléséhez, írja az MTI.

New York egyre súlyosabb helyzetben

Európa után az Egyesült Államokban is kezd ijesztő sebességbe kapcsolni a koronavírus-járvány terjedése, a hivatalos adatok szerint pénteken egy nap alatt 5594 új esetet regisztráltak, a pénteki 49 új halottal pedig 250 fölé nőtt a járvány áldozatainak száma Amerikában.

Jelenleg New York a messze legfertőzöttebb területe az USA-nak, New York Államban péntek éjjelig 8515 esetet regisztráltak, ami majdnem 7000-rel több, mint a második leginkább fertőzött állam, Washington (1524 eset).

Az egyre aggasztóbb számok egyre keményebb intézkedéseket vonnak maguk után New Yorkban – a kormányzó Andrew Cuomo pénteken elrendelte, hogy csak az hagyhatja el az otthonát, akinek a munkája nélkülözhetetlen. A rendelet vasárnap éjjel lép életbe, vagyis hétfőtől jelentősen megváltozik mintegy 19,5 millió New York-i élete. Cuomo hozzátette, hogy egyelőre nem tervezik retorzióval büntetni azokat, akik megszegik a kijárási tilalmat, és 90 napig kilakoltatási moratóriumot rendelt el a nehéz helyzetre hivatkozva.

Cuomo ismét hangsúlyozta, hogy óriási mennyiségű orvosi eszközre lesz szükségük, és a járvány erősődésére készülve elhalasztanak az államban minden nem sürgősségi műtétet, amivel a kórházi ágyak 25-35%-át is fel tudják szabadítani.

A New York mellett Kaliforniában, Illionoisban és a a szintén sűrűn lakott Connecticutban bevezetett lakhelyelhagyási korlátozások azt jelentik, hogy az Egyesült Államokban immár minden ötödik embernek tartózkodnia kell lakhelye elhagyásától.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Személyi kölcsön