Meghalt az arizonai férfi, aki koronavírus elleni szernek hitt akváriumtisztítót ivott

2020.03.24. 16:09

Egy arizonai férfi meghalt, feleségét pedig válságos állapotban kezelik Phoenix városában, miután a pár házilag szedett klorokin-foszfáttal kezdte el magát kezelni a koronavírus ellen klorokin helyett – vagyis vegyszert szedett gyógyszer helyett. A maláriagyógyszerként alkalmazott klorokinra Donald Trump is felhívta pár nappal korábban a figyelmet, amikor Twitteren megosztott egy bejegyzést, ami ígéretes gyógymódként hivatkozott a klorokinra. Trump maga azt írta, hogy a szer akár sorsfordító is lehet, ez adhatta a indíttatást az otthon talált szer beszedésére.

A klorokint az Élelmezési és Gyógyszerügynökség hagyta jóvá mint malária, lupus és reumatoid artritisz kezelésére alkalmas anyagot, ám a koronavírus-fertőzés nem szerepel a gyógyított betegségek között, ahogy a szer nem orvosi utasításra való szedését sem ajánlják.

A nőt ápoló arizonai kórház, a Banner Health csak annyit közölt, hogy a pár a 60-as éveiben járt, és a gyógyszer beszedése után nem sokkal mindketten rosszul lettek, émelygés és hányás miatt hívtak mentőt. Azt nem tudni, hogy mennyi szert vettek be, ahogy azt sem, hogy hol szerezték azt – de feltehetőleg a család kamrájában maradhatott valamennyi a többnyire akváriumtisztítóként használt klorokin-foszfátból, amit a hasonló név miatt szedtek be.

Úgy tudni, a férfi, és az esetet túlélő nők sem voltak koronavírusosak, csak pánikból cselekedtek. Mivel ismeretlen – feltehetőleg nagy – mennyiségű szert szedtek be, egyáltalán nem állítható, hogy a klorokin ne lenne a későbbiekben hatékony a koronavírus elleni védekezésben.

A kórház otthoni kezelés veszélyességére hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy bármiféle ajánlás ellenére se szedjék a koronavírus ellen – még úgy sem, hogy több országban is kísérleteznek a klorokinból való, a koronavírus ellen hatásos szer kifejlesztésével. Olyannyira, hogy Nizza polgármestere állítja, a helyi kórházban már klorokinnal kezelik a koronavírusos betegeket, és ő maga is ilyen kezelés alatt áll.

Trump március 19-én sajtótájékoztatón is beszélt a szerhez fűzött reményekről,

majd két nappal később Twitteren is megerősítette, hogy a klorokin egyik változata annyira hatékony lehet, hogy azonnal használatba kéne venni, sőt, egy floridai történetet is megosztott, amiben egy férfi a klorokinnek tulajdonította, hogy kigyógyult a koronavírusból.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport