Trump: Öngyilkosságok ezreit okozhatja a járvány miatti leállás

A koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások enyhítését és az amerikaiak mielőbbi munkába állítását szorgalmazta Donald Trump a Fox News keddi, a Fehér Ház kertjében készült interjújában.

Az amerikai elnök szerint a munkahelyek bezárása tömeges depresszióhoz vagy akár ezrek öngyilkosságához is vezethet. „Több embert fogunk elveszíteni azzal, ha mély recesszióba vagy depresszióba süllyed az ország” – jelentette ki.

Az MTI összefoglalója szerint az elnök úgy látja, hogy a teljes leállás tönkre teheti az egész országot, és hogy ez a gyógymód rosszabb, mint maga a probléma, ezért azt javasolja, április közepéig induljon újra minden az Egyesült Államokban. „Az országot vissza kell állítani a munkába, és az országunk ismét munkába akar állni” – mondta.

Deborah Birx, a vírus megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport egyik tagja az adásban elmondta: meglehet, hogy a közegészségügyi szakemberek a szigorú intézkedések enyhítését javasolják majd, de egyes államokban vagy vidékeken a szigorú korlátozásoknak érvényben kell maradniuk.

Az elnök már hétfőn bedobta, hogy szerinte az amerikai gazdaságnak néhány héten belül újra kell indulnia. Az álláspontját elemzők azzal magyarázzák, hogy a múlt héten nyilvánosságra hozott adatok szerint a második negyedévben a munkanélküliség a 20 százalékot, a GDP csökkenése pedig a 24 százalékot is elérheti.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo kedden újságírói kérdésre Trump javaslatával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az édesanyám nem feláldozható, az öné sem feláldozható. (...) És nem fogadunk el semmilyen olyan érvelést, ami szerint az emberélet eldobható volna. És nem fogunk dollárjelet biggyeszteni egyetlen emberéletre sem.”

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Az oldalról ajánljuk

  • Tech-Tudomány
A magyar egészségügy legnagyobb sikere: a koraszülöttek megmentése

A koraszülött-ellátó centrumok hálózata komolyan csökkentette a csecsemőhalandóságot Magyarországon. A rendszer a gyógyítás más területein is működhetne, ha valaki észrevenné.

május 25., 15:02

  • Kultúr
Budapesti társasházak udvarán, ingyen fog koncertezni a Fesztiválzenekar

A minikoncerteket a gangokról vagy az ablakokról lehet majd meghallgatni. Bárki meghívhatja a zenekart.

május 28., 13:53

  • Belföld
Kegyetlenül megkínoztak egy macskát Érsekvadkerten a hétvégén

Az állat szét volt kaszabolva, a farkát levágták, a hátsó lábai szilánkosra törtek. A rendőrség állatkínzás gyanúja miatt nyomoz.

május 27., 15:00

  • Belföld
Áder János többek között a nemváltoztatást ellehetetlenítő törvényt is aláírta

A köztársasági elnök szerdán 17 törvényt írt alá.

május 28., 18:47

  • Tech-Tudomány
A kormány 2025-ig embert akar küldeni az űrbe

Idén lesz 40 éve, hogy az első magyar űrhajós elindult az űrbe.

tegnap, 19:48