Meghalt Oroszországban a második koronavírusos beteg

2020.03.24. 14:14

Moszkva első számú járványkórházában keddre meghalt a második koronavírus-fertőzött beteg, egy 69 éves asszony, aki a Portugáliából hazatért lányától kapta el a Covid-19-et. A boncolás megállapította, hogy a halált közvetlenül most sem a SARS-CoV-2 vírus, hanem végső stádiumba lépett rákbetegség okozta. Múlt héten egy másik fertőzött asszony vérrögleválás következtében halt meg.

A kedden kiadott orosz hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma egy nap alatt 57-tel emelkedett, így 495 főre nőtt. Az érintettek közül 290-en Moszkvában tartózkodnak. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet szerint koronavírus-fertőzés gyanújával az országban 93 677 embert tartanak megfigyelés alatt, amelynek eddig összesen 149 754 embert vetettek alá. Oroszországban eddig csaknem 186 ezer laboratóriumi szűrést végeztek el. A gyógyultak száma 22.

Keddre Oroszország már 14 katonai szállítógépnyi segélyt szállított Olaszországnak.

A moszkvai védelmi tárca korábbi közleménye szerint az Il–76-osokkal nyolc mozgatható katonai ápolóbrigádot, mintegy 100, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező virológiai és járványügyi szakembert, mobil jármű- és terepfertőtlenítő eszközöket – amelyekre oroszul, angolul és olaszul az „Oroszországból szeretettel” logó került –, valamint orvosi műszereket küldenek Olaszországba.

Szergej Kikoty, az orosz sugár-, vegy- és biológiai védelmi erők parancsnokhelyettese a Zvezda katonai tévécsatornának kijelentette, hogy az orosz egységeket az olasz fogadóféllel kötött megállapodás alapján a járvány által erősen sújtott lombardiai Bergamo megyébe vezénylik.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet, egyebek között az olaszországi segítségnyújtásra hivatkozva levélben tiltakozott Kenneth Rothnál, a Human Rights Watch (HRW) ügyvezető igazgatójánál amiatt, hogy az irányítása alatt álló jogvédő szervezet „dezinformációkat” terjeszt arról, hogy az orosz kormányzat nem készült fel a koronavírus elleni küzdelemre. A HRW figyelmébe ajánlotta, hogy a járvány közepette segítsen inkább az amerikai börtönökben Moszkva szerint jogszerűtlenül fogva tartott orosz állampolgároknak.

Marija Butyina, aki 2019 októberéig maga is több hónapot töltött elzárva az Egyesült Államokban azon a címen, hogy nem jegyeztette be magát hivatalosan külföldi ügynökként, arra szólította fel Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy a világjárvány miatt eszközölje ki az orosz rabok külföldi fogva tartási körülményeinek javítását vagy az érintettek kitoloncoltatását, írja az MTI.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport