Szinte teljes kijárási tilalom lép életbe Izraelben

GettyImages-1207789891
2020.03.24. 09:46 Módosítva: 2020.03.24. 10:42

Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint Izraelben a nyilvántartott betegek száma egy nap alatt több mint kétszázzal nőtt, 1651-re emelkedett. 31-en súlyos, lélegeztetőgépen lévő betegek, hárman pedig közvetlen életveszélyben vannak, jelentette az MTI helyi lapokra hivatkozva.

Az egészségügyi minisztérium teljes kijárási tilalmat kért, de a pénzügyminisztérium a gazdaság teljes összeomlásától tartva tiltakozott. A kompromisszumos döntések szerint további szigorú korlátozásokat vezettek be a lakosságra nézve, de tovább működhetnek a fontosabb gazdasági egységek.

Keddtől legalább egy hétig a házon kívüli sportolás és a kutyasétáltatás is kizárólag a lakóhelytől legfeljebb ötven méter távolságra történhet. Ennél messzebbre csakis munkavégzés, élelem és gyógyszervásárlás miatt lehet elhagyni az otthonokat, és csakis az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak lesznek nyitva. A közösségi közlekedés is fokozatosan leáll, és a személyautókban is csak egy ember utazhat.

Az ország kórházaiban dolgozó, több mint száz osztályvezető főorvos levelet intézett Reuven Rivlin államelnökhöz, amelyben a beavatkozását kérik annak érdekében, hogy a koronavírus egészségügyi vonatkozásait jelenleg irányító Mose Bar Sziman-Tov, az egészségügyi minisztérium igazgatója helyett orvos álljon az egészségügyi rendszer élére, aki hozzáértőbb módon kezelheti a válságot. A levél szerint a szinte napi rendszerességgel tartott sajtótájékoztatókon ismertetett helyzettel szemben a kórházakban gyakran hiányoznak a vírussal szemben a személyzetet védő alapvető eszközök is.

Tel-Aviv után kedden Haifán, Beér-Seván és Jeruzsálemben is megnyílt a mentőszolgálat működtetésével olyan állomás, ahol a betegség tüneteit mutató izraeliek autóikkal áthajthatnak az erre a célra felállított sátrakon, amelyekben néhány perc alatt mintát vesznek tőlük a fertőzöttséget kimutató teszthez.

Izrael hétfőn este két repülőgépen hazaszállította Olaszországból az ezt kérő állampolgárait. Rendkívüli biztonsági óvintézkedések közepette vitték a több mint háromszáz utast Tel-Avivba, majd onnan a Genezáreti-tó, helyi nevén a Kineret partján lévő szállodához.

A kneszet hétfőn megszavazta hat bizottság megalakítását az átmeneti kormány munkájának ellenőrzésére. A bizottságok szavazását bojkottálta az ellenzék, a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likud párt, valamint a mögötte felsorakozott jobboldali-vallásos pártokból álló tömb. A centrista Kék-fehér párt vezetésével létrejött egy „koronabizottság” is, amely a járvánnyal kapcsolatos kormányzati munkát felügyeli a jövőben.

Jordániában is nagyon szigorú a kijárási tilalom

A jordán kormány határozatlan ideig szóló kijárási tilalmat vezetett be, amit elég szigorúan vesznek, a lakosok meg elég fegyelmezetten tűrik. A kormány már házhoz szállítja az alapvető élelmiszereket, gyógyszereket és az üzemanyagot. A különböző termékeket szállító buszokat pedig az utcán, egymástól tisztes távolságot tartva várják. Az egyik miniszter meg is dicsérte a polgárokat egy Twitter-üzenetben.

Iránban otthon marad a kormányzati alkalmazottak fele

Az iráni állami televízió keddi híradása szerint Haszan Róháni iráni elnök azt mondta, hogy a járvány megfékezése érdekében otthon marad a 2,5 millió kormányzati dolgozó fele, és április 18-ig meghosszabbítják több tízezer rab eltávozási engedélyét.

A vírus egyik gócpontjának számító Iránban eddig 23 049-en fertőződtek meg, és 1812-en vesztették életüket

a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Az iráni egészségügyi minisztérium egyik tanácsadója a Twitteren azt írta, hogy mégsem tartanak igényt az Orvosok Határok Nélkül (MSF) csapatára és az általuk létrehozandó, ötvenágyas minikórházra. Az MSF iszfaháni misszióját korábban az iráni külügyminisztérium engedélyezte. "Köszönjük az MSF-nek, de jelenleg nincs szükség egy ilyen külföldi minikórházra" - írta Alireza Vahabzade, az egészségügyi tárca szóvivője. Irán saját maga fogja kialakítani a koronavírusos betegeket ellátó mobilkórházakat a hadsereg segítségével.

Továbbra is zárva vannak síita iszlám legszentebb helyei Iránban. Az intézkedés nagy felzúdulást váltott ki a hívőkből, akik szerint egy látogatás ezeken a helyeken a legsúlyosabb betegségeket is meggyógyíthatja. Sok zarándok szerint esély sincs rá, hogy a szent helyeken fertőződjenek meg a vírussal, annak ellenére, hogy vallási vezetők a televízióban győzködik őket ennek ellenkezőjéről. Az elmúlt hetekben a pénteki imákat sem tartották meg fertőzésveszélyre hivatkozva.

Bajban van Irak, Szudán és Jemen

A térségben Iránban a legsúlyosabb a helyzet, de Nemzetközi Valutaalap közlése szerint több tucat járvány sújtotta közel-keleti és közép-ázsiai ország kereste meg pénzügyi támogatás reményében. Dzsihad Azúr, az alap közel-keleti és közép-ázsiai részlegének vezetője szerint a kormányoknak nem szabad sajnálniuk a pénzt az egészségügyi rendszer és a szociális háló megerősítésére. A tisztségviselő úgy véli, hogy a járvány rövid távon a legnagyobb kihívás, amellyel a régió országainak szembe kell nézniük. A konfliktusokkal terhelt Iraknak, Szudánnak és Jemennek különösen nehéz a helyzete - mutatott rá.

Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök és családja két hétig karanténban volt, miután az államfő közvetlen kapcsolatba került egy magas rangú katonával, aki belehalt a koronavírusba. A hírek szerint két koronavírus-fertőzött tábornok, Safea Davúd és Haled Saltút életét vesztette az elmúlt napokban. Egy névtelenül nyilatkozó egyiptomi forrás szerint Davúd találkozott Szíszivel napokkal azelőtt, hogy pozitív lett volna a koronavírus-tesztje.

Az egyiptomi egészségügyi minisztérium mindössze 327 fertőzöttről és 14 halálesetről számolt be hivatalosan.

Szakértők szerint ennél sokkal többen betegedhettek meg a járványban. Az elnök a hét végén azt hangoztatta, hogy kormánya nem rejteget semmit az emberek elől.

Az afganisztáni egészségügyi minisztérium újabb fertőzöttekről számolt be, így összesen 42-re emelkedett a megbetegedések száma – az első ember vasárnap vesztette életét. A fertőzések többségét a nyugati Herát tartományból jelentették. Az egészségügyi tárca arra kérte a kormányt, hogy rendeljenek el vesztegzárat az Iránnal határos térségben.

Egy pakisztáni tartományi oktatási vezető bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje annak ellenére, hogy tudomása szerint nem lépett kapcsolatba fertőzöttekkel. Szaed Gáni arra kérte a pakisztániakat, hogy csökkentsék társas érintkezéseik számát. Egyelőre nincs tünete, és karanténban van otthonában. A pakisztáni hatóságok vesztegzárral próbálják megfékezni a koronavírus terjedését.

(Borítókép: Gili Yaari/NurPhoto via Getty Images)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Bankszámla