Iván
22 °C
39 °C

Ausztriában a fertőzöttek 1,6 százaléka van intenzív osztályon

2020.03.25. 19:08 Módosítva: 2020.03.25. 20:40

Ausztriában az egészségügyi minisztérium jelentése szerint szerda délutánra 5560-ra nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma. Ez az előző napi adathoz képest csaknem 18 százalékos növekedést jelent.

  • A halottak száma 31-re emelkedett.
  • Az 5560 fertőzött 1,6 százaléka, azaz 90 ember szorul ellátásra intenzív osztályon, írja a Die Presse.
  • A fertőzöttek 9,75 százaléka (540 beteg) szorul hagyományos kórházi ápolásra.
  • A többiek otthoni karanténban vannak.  
  • A legtöbb koronavírussal fertőzött beteget Tirol tartományban diagnosztizálták (1393 ember). 
  • A második helyen Felső-Ausztria áll (915 fertőzött). Alsó-Ausztriában 750-en, míg Bécsben 702-en fertőződtek meg koronavírussal.
  • Eddig 32 407 esetben végezték el a koronavírustesztet.

Tirolban azzal vádolják a tartomány vezetését, hogy későn hoztak óvintézkedéseket, így túl későn zárták be a hoteleket és a sípályákat. Günther Platter (ÖVP) tartományi vezető ellen emiatt feljelentést tettek, írja az MTI.

„A szívügyemnek tekintem Dél-Tirolt” – nyilatkozta Sebastian Kurz kancellár szerdán a „Dolomiten” című helyi napilapnak. Kurz ígéretet tett arra, hogy a kormány segítséget nyújt a koronavírussal legjobban sújtott tartománynak a betegek ellátásában, így többek között védőfelszereléseket is szállítanak a településekre.  

A kormányfő arról is beszélt, hogy a válság után meg kell vitatni az „európai szolidaritás” kérdését. Indoklása szerint ugyanis nem fordulhat elő, hogy a nemzetállamok nem hangolják össze intézkedéseiket, és ennek következtében például Ausztria két héten át küzdött azért, hogy a német határon átengedjék a védőmaszkokat szállító teherautót.

Alma Zadic igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a válság idején egyszerűbben juthatnak hozzá családok az úgynevezett ellátási támogatáshoz. A segítséget akkor lehet kérni, ha a szülők egyike nem teljesíti fizetési kötelezettségét, és a kiskorú gyermekek élelmezése nem biztosított. A segítséget azok a szülők kérhetik, akik a válság miatt elveszítették állásukat, vagy jövedelmük jelentősen csökkent. A fedezetet a családügyi minisztérium biztosítja.

Közben Burgenland tartomány azt javasolta a helyi önkormányzatoknak, hogy adjanak haladékot a vállalkozásoknak a helyi adók megfizetésére. Astrid Eisenkopf (SPÖ) tartományi helyettes vezető hangsúlyozta, hogy a befizetési határidő módosítására van lehetőség, és ez „minden egyes vállalkozásnak segítséget jelent”.

Egy bécsi kórházban egy koronavírus-fertőzés gyanúja miatt felvett beteg késsel megsebesített egy ápolónőt. A pszichés betegségben szenvedő páciens koronavírustesztje végül negatív lett; az ápolónő a fején és az arcán szenvedett sérüléseket. Az elkövetőt a rendőrség őrizetbe vette.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!