Egy nap alatt 231 ember halt meg Franciaországban a koronavírus-járványban

2020.03.25. 22:06 Módosítva: 2020.03.26. 08:57

A francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse, Jérôme Salomon szerdai tájékoztatása szerint Franciaországban egy nap alatt 231 ember vesztette életét a koronavírus-járványban, ez az eddigi legtöbb egy napra jutó haláleset az országban a járvány kitörése óta – írja a France24.

Az országban jelenleg 25 233 fertőzött személy van, egy nap alatt 2929-cel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Közülük 11 539 ember van kórházban, 2827 ember lélegeztetőgépre szorul. A betegségben eddig összesen 1331 ember vesztette életét Franciaországban.

„Országos szintű a járvány, és a helyzet gyorsan romlik” – mondta a miniszter a napi sajtótájékoztatóján. A közel háromezer, lélegeztetőgéppel életben tartott betegről megjegyezte, hogy „meglehetősen nagy ez a szám, különösen szokatlan ennyire rövid idő alatt, ráadásul egy betegséghez kötődően”.

Párizs környékén, az Île-de-France régióban a legsúlyosabb a helyzet. Itt minden lehetséges módon igyekeznek bővíteni a kapacitásokat, a járvány kitörése előtti állapothoz képest a duplájára emelték a régióban található lélegeztetőgéppel felszerelt kórházi ágyak számát, és további több száz lélegeztetőgépet igyekeznek a napokban csatasorba állítani.

A francia halálozási statisztikákban egyelőre csak azok a személyek szerepelnek, akik kórházban vesztették életüket a betegség következtében, ezért sokan arra számítanak, hogy a napokban meg fog ugrani a francia halálozási adatsor, amikor elkezdik hozzászámolni a zárt intézményekben, például idősotthonokban történt lehetséges koronavírusos haláleseteket is.

Szintén szerdán Emmanuel Macron francia államfő jelentős beruházási programot ígért a közegészségügynek, és fizetésemelést az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus-járvány miatt leginkább leterhelt kelet-franciaországi Mulhouse kórháza közelében szerdán megnyílt katonai tábori kórházban tett látogatásán – írja az MTI.

A járvány idejére minden egészségügyi dolgozó megemelt túlórapénzt és kiemelt jutalmat kap. Köszönetet mondott a 40 ezer egészségügyi tartalékosnak, és annak a 100 ezer önkéntesnek, akik egy nap alatt jelentkeztek a kórházak toborzó akcióira.

Emmanuel Macron azt is bejelentette, hogy Résilience (Ellenállás) néven elindul az a hadművelet, amelynek keretében a hadsereg is bekapcsolódik a lakosság ellátásába a járvány idejére.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport