Villő
15 °C
29 °C

Horvátországban 5,5 milló forintnyi büntetést is kaphat az, aki nem tartja be a kijárási szabályokat

2020.03.25. 16:20

Horvátország a hétvégén szigorú szabályokat vezetett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Vasárnaptól betiltották a tömegközlekedést, és bezártak a piacok. Hétfő óta senki nem hagyhatja el lakhelyét, valamint az engedélyezett üzletek is rövidebb ideig tartanak nyitva.

Kapcsolódó

Szerdától Romániában egész napra kiterjesztik a kijárási tilalmat

Szlovákiában kötelező a maszk viselése, Kárpátalját is elérte a járvány.

A szabályok betartását a hatóságok eddig is szigorúan ellenőriztek, de szerdától még szigorúbb ellenőrzésekkel igyekeznek otthon tartani az embereket, meg elég komoly büntetési tételekkel próbálják elvenni a feleslegesen kimozdulók kedvét.

Azokat, akik nem tartják be az otthoni karantén szabályait, 8000 kuna (370 ezer forint) pénzbírsággal sújtják - írja az MTI.

Amennyiben ezt ismételten megteszik, az összeg 30 ezer (1,4 millió forint), majd 120 ezer kunára (5,5 millió forint) emelkedik.

Szigorúan büntetik azokat az autósokat is, akik engedély nélkül próbálják meg elhagyni lakhelyüket. Az a rendelet már hétfő óta van érvényben, itt a büntetés 30 ezer kuna (1,4 millió forint). A városok és járások bejáratainál ellenőrző pontokat állított fel a rendőrség.

A horvát államügyészség jelezte, hogy szigorúan lépnek fel az álhírek terjesztőivel szemben is. Azok ellen, akik hamis híreket terjesztenek, és ezzel pánikot keltenek a lakosság körében, büntetőjogi eljárás indul, és akár két évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható rájuk.

Horvátországban eddig 418 embert fertőzött meg a betegség, 1 ember vesztette életét, 16-an gyógyultak meg.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!