Iván
21 °C
39 °C

Bukarest teljes lakosságát tesztelnék koronavírusra

2020.03.25. 21:26

Románia új módszerrel venné fel a harcot a koronavírus-járvánnyal. Az országban jelenleg 906 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, 14 halálos áldozata van a vírusnak, 86-an gyógyultak fel. 

Az egészségügyi miniszter és Bukarest polgármestere a  Digi24-nek beszélt arról, hogy egy pilot projekt keretében a főváros teljes lakosságát tesztelni akarják koronavírusra.

Ez körülbelül 1,8 millió embert jelentene. Házról házra járva végeznék a teszteket, a lakosság leginkább veszélyeztetett részével kezdenék, Bukarestben több mint 480 ezer 65 évnél idősebb ember él. Ha beválik a terv, más városokban is elindítanák a teszteléseket. 

A vírus romániai megjelenése óta az országban 12624 koronavírustesztet végeztek. A házi karanténból kedden kilépő Ludovic Orban miniszterelnök korábban egy sajtótájékoztatón célként jelölte meg, hogy 5-7 napon belül napi 2000, akár 2500 teszt elvégzésére is képes legyen a rendszer.

Eközben szerdától a nappali órákra is kiterjesztik a járvány miatt korábban csak az éjszakára elrendelt kijárási tilalmat. Ezentúl  csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek feltétlenül munkába, gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba kell menni. Erről a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak, írja az MTI. Ezentúl a katonaság is besegít a rendőröknek és csendőröknek a rendfenntartásban – tette hozzá az államfő.

A legveszélyeztetettebb, 65 év feletti korosztály számára teljes kijárási tilalmat rendelnek el Romániában.

A vasárnap este kihirdetett katonai rendelet értelmében este 22 órától hajnali 6 óráig csak különösen indokolt esetekben szabad kimenni a lakásból, és akit az utcán megállítanak, fel kell mutatnia a munkáltató által kibocsátott igazolást, mely a munkahely és a lakhely közötti útvonalra érvényes, vagy a saját felelősségre kiállított nyilatkozatot, amely magyarázatot ad a lakás elhagyására. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!