Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Kiadtak egy szélsőséges iszlamista hitszónokot a norvégok Olaszországnak

2020.03.26. 18:38

Norvégia csütörtökön kiadta Mullah Krekar iraki kurd iszlamistát Olaszországnak, akit tavaly júliusban vettek őrizetbe a norvég fővárosban egy olasz elfogatóparancs alapján – írja az MTI.

A norvég igazságügyi miniszter szerint a repülőgép a nap folyamán érkezett a római Fiumicino repülőtérre, ahol átadták őt az olasz hatóságoknak. Védője korábban hiábavalóan próbálta megakadályozni kiadatását Olaszországba.

A 63 éves szélsőségest, akit egy bolzanói bíróság tavaly júliusban távollétében 12 év börtönre ítélt, a római Rebibbia fegyházba szállították. Az olasz törvényszék ítélete ugyanakkor még nem jogerős.

Krekar 1991 óta élt Norvégiában. A vitatott hitszónok ügyében nyomozást folytató ügyészség szerint öt társával egy olyan hálózathoz csatlakozott, amely az Iszlám Állam terrorszervezettel állt kapcsolatban. Krekar tagadta az ellen felhozott vádakat és váltig azt állította, hogy nem áll kapcsolatban az Iszlám Állammal. A szélsőséges öt hívét hét és fél évtől kilenc évig terjedő börtönbüntetésekre ítélték.