Ida
6 °C
9 °C

Koronavírusos lett Ferenc pápa közeli munkatársa

2020.03.26. 07:09

Pozitív lett Ferenc pápa egy közeli munkatársának koronavírustesztje, aki évek óta a Szent Márta-házban, az egyházfő közvetlen közelében lakik.

A Corriere della Sera úgy tudja, egy prelátusról, a szentszéki államtitkárság magas beosztású egyházi munkatársáról van szó, állapota a beszámolók szerint nem súlyos.

A bejelentés után fertőtlenítették a pápa lakóhelyeként ismert Szent Márta-házat, és azt tanácsolták az egyházfőnek, hogy a járvány miatt költözzön át a jobban elszigetelt apostoli palotákba, a pápai lakosztályba. Szigorították továbbá az óvintézkedéseket Vatikánváros egész területén, és az MTI beszámolója szerint az is felmerült, hogy bevezessék a kijárási tilalmat. 

A 83 éves Ferenc pápa beszédeit március eleje óta az interneten sugározzák, a Szent Márta-ház kápolnájában reggelente bemutatott misét is csak nagyon szűk körben pontifikálja, egyedül étkezik a szobájában, és a különböző vatikáni hivatalok képviselőit az apostoli paloták nagyobb termeiben fogadja.    

Március 10-től a Szent Péter-bazilika, a Szent Péter tér, a Vatikáni Múzeum és Könyvtár is zárva tart, valamint a még működő hivatalokban is bevezették a távmunkát. A szentszéki államtitkárság leállította a nem halaszthatatlan feladatok végzését, és arra szólította fel az egyházi és világi dolgozókat, hogy vegyék ki szabadságukat. Leállt a szentszéki napilap, a L'Osservatore Romano nyomtatott kiadása is, amely kizárólag online jelenik meg.    

Rendkívüli óvintézkedésekkel védik a 93 éves XVI. Benedek nyugalmazott pápa egészségét is, aki a Szent Márta-háztól nem messzi vatikáni kolostor épületében lakik.    

Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció szerdai bejelentése szerint módosítják az idei húsvéti szertartások megtartását. A dokumentum leszögezi, hogy húsvét dátuma nem mozdítható el. A változtatások többek között a virágvasárnapi felvonulást érintik, amelyet hívők nélkül, a templomokon belül tartanak meg, a krizmaszentelést máskorra halasztják, és elmarad a lábmosás nagycsütörtöki szertartása is. A rendelkezések a járvány sújtotta országokra és közösségekre vonatkoznak, a helyi püspöki konferenciák útmutatása szerint. Hasonló rendelkezést adott ki a keleti egyházakért felelős vatikáni kongregáció is.

A koronavírussal fertőzött férfit a Vatikántól nem messzi Gemelli-Columbus kórházban ápolják, amely az olasz főváros második számú járványkórháza. Sajtóinformációk szerint ő az ötödik vatikáni beteg, köztük van a Vatikáni Múzeum két világi dolgozója is.    

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!