Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Nem kötelezi többé magas sarkú cipő viselésére női alkalmazottait a japán légitársaság

2020.03.26. 19:11

Áprilistól nadrágot és kényelmes cipőt viselhetnek munka közben a Japan Airlines légiutas-kísérői, írja az MTI a vállalat bejelentése alapján.

A légitársaság egyike azon első vezető japán cégeknek, amelyek változtatásokat vezetnek be az öltözködési előírásaikban a tavaly elindított #KuToo kampány nyomán.

A kezdeményes keretében - amelynek nevét a MeeToo és a japán cipő (kutsu) és fájdalom (kutsuu) szavak keverékéből képeztek -, több mint 32 ezren írtak alá egy online petíciót, amelyben arra kérték a japán kormányt, tiltsa meg a vállalatoknak, hogy kötelezővé tegyék női alkalmazottjaik számára a magas sarkú cipő viselését.

"Ez lesz az első alkalom, hogy bevezetjük a nadrágviselést és számos opciót kínálunk a lábbelik esetében is"

- írta Morimoto Mark, a Japan Airlines szóvivője a Reuters hírügynökségnek küldött e-mailjében. A légitársaság szerint az áprilisban hatályba lépő változás a cég csaknem 6 ezer női dolgozója számára teszi lehetővé, hogy olyan cipőben dolgozzon, amely "a legjobban megfelel az igényeinek", sarokkal vagy sarok nélkül. A #KuToo kampány rávilágít a nők külsejével szembeni szigorú elvárásokra Japánban, amely 153 országból a 121. helyen végzett a Világgazdasági Fórum (WEF) nemek közötti egyenlőséget vizsgáló legfrissebb Global Gender Gap jelentésében.