Zoltán
21 °C
36 °C

Több mint száz orvos és nővér fertőződött meg, lemondott a román egészségügyi miniszter

2020-03-09T000000Z 1979612133 RC2GGF92CGEV RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.03.26. 10:36

Lemondott Victor Costache román egészségügyi miniszter csütörtökön, miután több romániai kórházban is orvosok és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást koronavírussal, írja az MTI.

A miniszter távozását Ludovic Orban kormányfő jelentette be, hozzátéve, hogy Costache személyes és szakmai okokra hivatkozva jelentette be távozását. A román média tudni véli, hogy Costachét valójában a kormányfő mondatta le meggondolatlan nyilatkozatai és a válság kezelésében megmutatkozott hiányosságok miatt.

A Maszol.ro azt írta, szerda estére újabb három Covid-19 vírussal fertőzött személy halt meg, ezzel 17-re emelkedett a koronavírus okozta halálesetek száma az országban. A három új halálesetből kettő a Suceava megyei sürgősségi kórház páciensei voltak, ahol a kórház több mint száz orvosánál és kisegítő személyzeténél mutatták ki a vírust. A hatóságok szerdán bezárták a kórházat, az ott elhunyt betegek száma összesen nyolc volt. Az intézményt a kétnaposra tervezett átfogó fertőtlenítés után nyitják meg újra, más megyékből odavezényelt személyzettel.

Orban román kormányfő közölte, a bukaresti kormány a közegészségügyi intézetek megerősítésére és a járványügyi értekezletek gyorsítására fog a továbbiakban összpontosítani. A miniszterelnök az operatív törzs munkájában eddig is aktívan részt vevő Nelu Tataru egészségügyi államtitkárt javasolja a miniszteri posztra.

Romániában szerda reggel óta kijárási tilalom van, csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek feltétlenül munkába, gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba kell menniük. Bukarest polgármestere szerdán arról beszélt, hogy a város teljes lakosságát tesztelni szeretnék koronavírusra, ez nagyjából  1,8 millió embert jelentene. Házról házra járva végeznék a teszteket, a lakosság leginkább veszélyeztetett részével kezdenék, Bukarestben több mint 480 ezer 65 évnél idősebb ember él. Ha beválik a terv, más városokban is elindítanák a teszteléseket. 

(Borítókép: Fertőzött beteget szállítanak egy temesvári kórházba 2020 március 6-án. - fotó:  Inquam Photos / Reuters)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!