Pénteken közel ezren haltak bele a járványba Olaszországban

2020.03.27. 17:49 Módosítva: 2020.03.27. 18:47

Pénteken 5959 újabb koronavírusos megbetegedést regisztráltak Olaszországban az olasz sajtó közlése szerint. A Corrierre Della Serra oldalán megjelent adatok szerint pénteken 969 újabb halálos áldozatot követelt a vírus a leginkább fertőzött országnak számító Olaszországban. A betegek száma 7,4, az áldozatok száma pedig 11,9 százalékkal nőtt egy nap alatt. 

Ezzel összesen  86 498-re nőtt a betegek száma, a járványba pedig már 9 134-en haltak bele az országban. A koronavírusból eddig 10 950-en gyógyultak ki.

Olaszország ezzel az Egyesült Államok után a második legtöbb fertőzöttet regisztráló ország lett, megelőzve Kínát. A múlt hét végén, e hét elején úgy tűnt, hogy enyhül a járványhelyzet az országban, ugyanis vasárnap és hétfőn is csökkenés látszott a napi új esetek számában, a reményeket viszont letörték a későbbi napokban érkezett adatok, amikor újra növekedni kezdett az esetszám. Csütörtökön 6153 új megbetegedést regisztráltak, és újabb 712 áldozata volt a koronavírus-járványnak az országban.

Az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet igazgatója, Silvio Brusaferro egy pénteki sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az ország még nem érkezett el a koronavírus-járvány csúcspontjához, bár vannak arra utaló jelek, hogy közeledik az ország a csúcsponthoz. Erre utalhat, hogy lelassult az esetszámok növekedésének üteme, még ha a görbe nem is került lefelé menő ágba. De a szakember figyelmeztet, hogy ez ne tévesszen meg senkit, a korlátozásokat továbbra is tartani kell, kerülje mindenki a társas érintkezést.

A járvány gócpontjának számító észak-olaszországi Lombardiában is több esetet regisztráltak az elmúlt napokban, a legfrissebb adatok szerint a leginkább fertőzött tartományban pénteken 37 298-ra emelkedett a betegek száma, ami 2409 fővel, 6,9 százalékkal több, mint egy nappal korábban. Csütörtökről péntekre így valamivel kevesebb új fertőzöttet regisztráltak a tartományban, mint szerdáról csütörtökre. „Aggódom, mert nem tudom, hogy hibát vétettünk-e” – így reagált az újra emelkedő esetszám hírére Attilio Fontana, Lombardia tartomány kormányzója, aki a külföldi sajtónak pénteken azt mondta, nem tud választ adni arra, hogy miért ugrott meg ismét a betegek száma.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Bérelnék
  • Bankszámla