Bíróság tiltotta meg a brazil elnöknek, hogy karanténellenes üzeneteket tegyen közzé

2020.03.28. 22:08

A szövetségi bíróság megtiltotta a brazil kormánynak, hogy olyan hirdetést tegyenek közzé, amellyel szembemennek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozásoknak. 

Jair Bolsonaro jobboldali elnök ugyanis úgy gondolja, hogy a gazdaság előnyt élvez a járványügyi intézkedésekkel szemben. "Brazília nem állhat le" címmel tervezett kampányt indítani, amelyben egy kétperces videóban arra kérnék az embereket, hogy ne hagyjanak fel tevékenységeikkel. Emiatt a szövetségi ügyészség a Rio de Janeiro-i szövetségi bírósághoz fordult, amely megtiltotta a videó sugárzását.

Kapcsolódó

Hol, hogy áll most a járvány?

Minden adat a koronavírusról, naprakészen, térképekkel, grafikonokkal.

A brazil elnöki hivatal megerősítette, hogy a videó létezik, de hangsúlyozták hogy pusztán kísérleti jellegű videóról van szó. A hirdetést az elnök egyik fia, Flavio Bolsonaro szenátor Facebook oldalán tette közzé, ahol még szombaton is elérhető volt.

A riói bíróság döntése nem csak erre az egy videóra vonatkozik, hanem minden olyan tartalom közzétételét megtiltották, amely olyan viselkedésre buzdítaná a Brazíliában élőket, amely szembemegy az egészségügyi minisztérium iránymutatásaival. Emellett arra is felszólítja a szövetségi kormány felelőseit, hogy ne terjesszenek olyan információkat, amelyek tudományosan nem megalapozottak. Laura Bastos Carvalho bíró azt is elrendelte, hogy 24 órán belül irányelvet kell közzétennie a kormánynak, miszerint a "Brazília nem állhat le" kampány nem tudományos alapon nyugszik, és felhívását nem szabad követni.

Jair Bolsonaro korábban "aprócska megfázásnak" nevezte a fertőzést, és azt mondta, hogy 

Sajnálom, néhányan meg fognak halni, ők meghalnak, ilyen az élet.

Brazíliában eddig 3904 esetet regisztráltak, és 111-en haltak meg a vírus miatt. Az elnök azt is mondta, hogy szerinte politikai érdekből meghamisítják az adatokat, valójában sokkal kevesebb a halott. 

(MTI)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!