Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Hétfőtől kijárási tilalmat vezetnek be Moszkvában

2020.03.29. 20:00 Módosítva: 2020.03.29. 22:26

Teljes kijárási tilalom lép életbe március 30-án, hétfőn az orosz fővárosban, Moszkvában, ahol a hétvégén 1000 fölé nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. A kijárási tilalom határozatlan ideig lesz érvényben.

A rendelet értelmében a 12,5 millió moszkvai lakos csak

  • orvosi ellátás,
  • munkahelyre való utazás,
  • a legközelebbi élelmiszerboltok vagy gyógyszertárak meglátogatása,
  • a háziállatok a lakóhelytől való maximum 100 méteres körben történő sétáltatása,
  • illetve a szemét kidobása céljából hagyhatják el a lakóhelyüket, áll a The Moscow Times összefoglalójában. Azoknak, akiknek feltétlenül szükséges elhagyniuk a lakásukat, legalább 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk a többi utcán tartózkodó moszkvaitól.

A lap szerint Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere egyúttal azt is bejelentette, hogy egyfajta okos nyomkövető rendszerrel ellenőrzik majd, hogy mindenki betartja-e a szabályokat, egyúttal egy különleges engedélyrendszert is kidolgoznak, ami alapján engedélyezik a lakosoknak, hogy elhagyhassák az otthonukat.

A korlátozás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy lezárják Moszkvát, amennyiben szükséges, el is lehet hagyni a várost, és oda be is lehet utazni.

A munkanélkülieken is segítenek

Szobjanyin vasárnapi bejelentésében az is szerepelt, hogy akik a koronavírus-járvány miatt elvesztik az állásukat, azok havi 19 500 rubeles (mintegy 80 ezer forint) munkanélküli segélyre jogosultak.

Azokat, akiknél csak enyhe tünetekkel jelentkezik a koronavírus-fertőzés, az otthonukban tartják majd, ahol ingyen kapják majd meg a kezeléshez szükséges gyógyszereket.

Vlagyimir Putyin jövő hétre az egész országra kényszerszabadságot rendelt el. Oroszország, amely a külföldön rekedt állampolgárait hazaszállító repülőgépek kivételével megszüntette a külföldi légi utasszállítást, hétfőtől lezárja szárazföldi határait. Sajtóértesülések szerint a kormány fontolóra vette a belföldi régiók közötti közlekedés korlátozását is.

Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányzója a fővárosihoz hasonló lakhelyelhagyási tilalmat hirdetett ki hétfőtől, jelentette az MTI.

Moszkvában a hétvégén 1000 fölé nőtt a fertőzöttek száma a hivatalos adatok szerint, az országban pedig vasárnap estig összesen 1534 megbetegedést és 8 halálos áldozatot jelentettek a hatóságok, de a nemzetközi szakemberek és sajtó szerint a valós adat jóval magasabb lehet.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!