Villő
15 °C
29 °C

Telefonon egyeztetett Trump és Putyin a járvány miatt

2020.03.30. 23:41

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn hosszú telefonos beszélgetést folytatott egymással a koronavírus-járványról és az olajpiaci helyzetről, erősítette meg a Fehér Ház helyettes szóvivője, Judd Deere.

A Fehér Ház közlése szerint a két elnök egyetértett abban, hogy a G20-országokkal együttműködve erőteljes nemzetközi kampányt folytassanak a koronavírus elleni harcban, illetve a világgazdaság megélénkítése érdekében. Mindketten fontosnak tartották a globális energiapiacok stabilizálását, idézi az MTI a washingtoni tájékoztatást.

A két elnök telefonos megbeszélését a Kreml közölte előbb: a moszkvai tájékoztatás szerint Trump és Putyin a két ország szorosabb együttműködésének lehetőségeit is megvitatta. A Kreml közleménye szerint a két elnök abba maradt, hogy az olajpiaci helyzettel kapcsolatban a két ország energiaügyi miniszterei fognak konzultálni egymással.

A washingtoni idő szerint hétfő reggel történt telefonos értekezletről a Fehér Ház jóval a Kreml közlése után, a délutáni órákban adott hírt. A beszélgetés előtt Trump a Foxnak arról beszélt, hogy nem akarja az olaj- és gázipar teljes tönkretételét az alacsonyra zuhant olajárak miatt.

Az orosz-szaúdi olajvitával kapcsolatosan Trump úgy fogalmazott: mindkét fél "megbolondult". A Rijád és Moszkva közötti árháború és piaci részesedésért folytatott vita, elemzők szerint, a palaolaj-termelésben élenjáró Egyesült Államok számára különösen káros.

A két elnök által érintett témákban később Szergej Lavrov orosz és Mike Pompeo amerikai külügyminiszterek folytatták az egyeztetést, akik a múlt csütörtöki virtuális G20-csúcs határozatainak végrehajtásáról is tárgyaltak.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!