Paulina
20 °C
35 °C

Thaiföldről hazahozott ukrán utasok próbáltak megszökni a karanténból

2020.03.30. 05:34

Vasárnap utasokkal teli gép landolt a kijevi repülőteréren, amely Thaiföldről vitt haza utasokat, írja az MTI, bár más helyi forrás vietnámi gépet említ. A charterjárattal visszaérkezett utasokkal közölték, hogy nekik kell fizetniük a kéthetes szállodai vendéglátást karanténjuk idejére, írja az MTI a helyi sajtóra hivatkozva.

Egy videóról is írnak, amelyen az látható, ahogy a csomagjaikat cipelő, szájmaszkos emberek megpróbálják kifeszegetni ajtókat, hogy kijussanak a reptérről.

Az elmúlt két hétben 100 ezer ukrán állampolgár tért haza külföldről a kijevi kormány segítségével - közölte Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter. A tárcavezető sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a hazatérők többsége felelőtlenül viselkedett, és nem tartotta be az önkéntes karantén szabályait.

Péntek éjféltől Ukrajna átmenetileg felfüggesztette állampolgárainak hazaszállítását külföldről. Kriklij elmondta, hogy még 9000 ukrán maradt külföldön, akik haza szeretnének jutni. Hozzátette, hogy azokat a járatokat, amelyek még péntek éjfél előtt elindultak, Ukrajna beengedi területére. Az érkező utasoknak alá kell írniuk, hogy hajlandóak önkéntes karanténba vonulni, aminek betartását a rendőrség ellenőrizni fogja.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint Ukrajnában bizonyítottan 475 koronavírusos fertőzött van. A járvány miatt eddig tízen haltak meg.