Kínában ezentúl a tünetmentes fertőzötteket is beleszámolják az esetszámba

2020-03-29T122857Z 1838216576 RC2OTF9SDFVA RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.03.31. 11:06

A mai nappal elérte az egy hetet az az időszak, amikor Vuhanban egyáltalán nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet, írja a Guardian. Kínában hivatalosan valamivel több mint 81 ezer fertőzött van, és több mint 3300 fő halt meg a vírus miatt. Az amerikai hírszerzés ugyanakkor azt mondja: mind Kínában, mind Észak-Koreában, mind Oroszországban ún. fehér foltokba ütköznek, amikor pontos adatokat próbálnak szerezni a valódi járványhelyzetről.

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság keddi közlése szerint a vírus epicentrumának számító Hupej tartományban 40 ezer egészségügyi dolgozót teszteltek le koronavírus-fertőzésre, egyikük tesztje sem lett pozitív, közölte a bizottság elnöke, Ma Hsziao-vej. A hivatalos adatok szerint Hupejben eddig 63 ezer fertőzött gyógyult meg, ez 93 százalékos arány a fertőzöttek létszámához viszonyítva, írja a CGTN.

Frissítés 14:26-kor: A Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden azt közölte, hogy szerdától beleszámolják az esetszámba a tünetmentes fertőzötteket is, hogy enyhítsék a „néma vírushordozókkal” kapcsolatos aggodalmakat.

A nyilvántartásra vonatkozó eddigi irányelvek szerint Kínában – bár a vírustesztet tünetek híján is sokakon elvégezték – az összesített esetszám, amely hétfőig 81 518 volt az ország szárazföldi részén, csupán a tüneteket is produkáló betegek számát tükrözte, írja az MTI.cA bizottság ugyanakkor hangsúlyozta: a tünetmentes esetekről eddig szintén jelentési kötelezettsége volt az egészségügyi dolgozóknak.

A központi kormányzat Li Ko-csiang kínai miniszterelnök vezette, a járvánnyal kapcsolatos ügyekkel felelős testületének hétfői ülésén születetett határozatnak megfelelően a tisztviselőknek kiadták, hogy nagyobb figyelmet tulajdonítsanak a tünetmentes esetek elterjedtségének feltérképezésére. A South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap a birtokába került, titkosított kormányzati dokumentumokra hivatkozva korábban arról írt, hogy február végéig több mint 43 ezer tünetmentes fertőzöttet diagnosztizáltak Kínában. Az ilyen esetek miatt egyre növekszik az aggodalom a járvány korábbi gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartomány múlt heti megnyitását követően.

Kínában belföldi fertőzések az elmúlt hetekben egyre ritkábban fordultak elő, a járvány újbóli kialakulásának veszélyét jelenleg a külföldről beérkező fertőzöttek jelenthetik. Az országba külföldön dolgozó vagy tanuló kínai állampolgárok érkeznek nagy számban a világból. A hétfőn azonosított 48 újabb fertőzött mindegyike külföldről érkezett. Az ilyen esetek száma ezzel 771-re nőtt Kína szárazföldi részén, ahol összesen még mintegy kétezer beteget kezelnek a fertőzés miatt, az elhunytak száma pedig hétfő éjfélig 3305-re emelkedett.

A javuló tendenciát mutató adatok ellenére a kínai oktatási minisztérium kedden bejelentette, hogy az eredeti dátumhoz képest egy hónappal későbbre, július 7-8-ára halasztotta az érettségihez hasonló, nemzeti egyetemi felvételi vizsgát. Hupej tartomány és Peking pedig jogot kapott arra, hogy önállóan tegyen javaslatot a vizsgák időpontjára.

A fertőzésveszély csökkentése mellett a minisztérium azzal indokolta a döntést, hogy még egy hónap felkészülési idővel igazságosabb lehet a felvételi minden vizsgázóval szemben, ugyanis a járvány a vidéki tanulókat nehezebb helyzetbe hozta. A téli iskolaszünetet követően Kínában a tanítás interneten folytatódott tovább, ám a vidéken élők körében ez sokszor problémát okozott. Az idei felvételi vizsgán a minisztérium szerint több mint tízmillió felvételiző vesz részt.

(Borítókép: Emberek arcmaszkban Vuhanban 2020. március 29-én. Fotó: Aly Song / Reuters)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Bankszámla