Antal, Anett
16 °C
23 °C

Lassuló ütemben terjed a vírus Németországban

GettyImages-1215732787
2020.03.31. 10:43

Nincs egyetértés a különféle jelentésekben a német koronavírusos esetekkel kapcsolatban, a Johns Hopkins Egyetem kimutatása alapján azonban úgy tűnik, hogy a bizonyítottan fertőzöttek számának alakulása alapján az országban lassuló ütemben terjed a járvány – írja az MTI.

A Johns Hopkins Egyetem számlálója szerint kedd délelőtt 66 885 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4445 esettel, vagyis 7,1 százalékkal több a hétfői 62 435-nél. Előző nap még 8 százalék feletti mértékben, több mint 4700-zal nőtt az igazolt fertőzések száma, az előző héten pedig rendszerint meghaladta a 10 százalékot a napi növekedési ütem. Az elhunytak száma ugyanakkor az utóbbi napokban gyorsuló ütemben növekszik, ez a szám hétfőről keddre is nagymértékben, 541-ről 645-re emelkedett. A Robert Koch Institute számai alapján egyébként 61 913 fertőzöttet és 583 halottat tartanak számon, a Zeit Online pedig 67 051 esetről és 650 halottról tud. 

A halálozások arányának növekedése azzal állhat összefüggésben, hogy míg a járvány kezdetén főleg fiatal, sportos emberek fertőződtek meg – például olaszországi vagy ausztriai síeléskor –, újabban az idősebb korosztályban is felütötte a fejét a vírus. Néhány idősotthonban is megjelent a fejét a vírus: egy würzburgi létesítményben 13 lakóval, egy wolfsburgi intézményben pedig 17 fertőzöttel végzett a betegség. A kórházak országos szövetségének kedden ismertetett adatai szerint országszerte

  • nagyjából 7000 embert ápolnak kórházban a betegség miatt,
  • 1500 páciens van intenzív osztályon,
  • közülük 1100 ember szorul gépi lélegeztetésre.

Hollandiában a kedd reggeli adatok szerint egy nap alatt újabb 820 embernek lett pozitív a koronavírustesztje, így az azonosított fertőzöttek létszáma 11 750-re nőtt. A holland közegészségügyi hivatal jelentése szerint a kórházi kezelésre szoruló emberek száma lassan eléri a négyezret, ezen belül az intenzív osztályon kezelt betegek száma 1072. Diederik Gommers, az intenzív ápolás országos tagozatának elnöke szerint jelenleg nem több mint 1500 intenzív férőhely van még az országban.

A holland egészségügy nem fogja tudni ezt a helyzetet kezelni. Nemcsak azért mert fogyatkoznak a férőhelyek, hanem azért is, mert nem áll rendelkezésünkre elég szakképzett ember

– mondta Gommers a helyi sajtónak.

A holland kormány várhatóan kedden dönt az érvényben lévő korlátozó intézkedések meghosszabbításáról és esetleges újabbak bevezetéséről. 24 óra leforgása alatt 93-an haltak bele a fertőzésbe, így az elhunytak száma 864 az országban. Luxemburgban egy nap alatt 38 új fertőzést regisztráltak, amely két hét óta a legalacsonyabb szám. Az azonosított fertőzések száma, azonban aránylag magas, 1988 a félmillió lakosú nagyhercegségben.

Paulette Lenert egészségügyi miniszter a helyi sajtónak tett nyilatkozatában elmondta, hogy 200 ember kórházi, ezek közül 31 intenzív ápolásra szorul. Hozzátette, hogy teljes egészségügyi újjászervezésre lesz szükség az országban, mivel a fertőzötteken kívül más páciensek is vannak az országban, akik eddig járóbeteg-ellátásra szorultak. Luxemburgban 22-en haltak bele a betegségbe, az áldozatok több mint fele idősotthonban élt.

(Borítókép: A berlini  Wittenbergplatz  2020 március 30-án - fotó:  Sean Gallup  / Getty Images)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport