Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Orbán autokráciájáról posztolnak amerikai szenátorok

2020.03.31. 17:47 Módosítva: 2020.03.31. 21:02

"Tavaly májusban már írtam Trump elnöknek a magyarországi demokrácia leépülése miatt. Tíz hónappal később Orbán arra használta fel a vírus ügyét, hogy teljes jogú autokratává váljon. Szomorú napja ez a demokráciának, amely számos kérdést felvet Magyarország és az Egyesült Államok biztonsági együttműködésével, és Magyarország NATO-tagságával kapcsolatban is" - írja Bob Menendez demokrata szenátor keddi twitjében. 

Nem a külügyi bizottság tagja volt az egyetlen, aki megszólalt a hétfőn elfogadott koronavírus-törvénnyel kapcsolatban, amely határozatlan időre szinte korlátlan hatalmat adott a kormány kezébe.

A törvény elfogadása után három, korábban Magyarországon dolgozó amerikai diplomata is aggodalmának adott hangot. 

"Tíz évvel ezelőtt külügyi államtitkár-helyettesként már felhívtam a figyelmet a magyarországi demokrácia és emberi jogok problémáira. Akkor azt mondták, hogy túlreagálom a dolgot. Nem így volt. Orbán erőpolitizálása rég elkezdődött" - írta Dan Baer.

Kollégája szavait posztolta újra Rob Berschinski annyi változással, hogy ő négy éve látta ugyanezeket a jeleket. Thomas O. Melia pedig annyit tesz hozzá, hogy 1990-ben segítette a Fideszt, hogy bejusson a parlamentbe, később pedig arra figyelmeztette őket, hogy térjenek vissza a demokrácia útjára. "Orbánék azonban nem voltak erre hajlandók" - twitelte az egykor Magyarországon szolgáló diplomata.

Jim Risch republikánus szenátor is közleményt adott ki a koronavírus-törvény miatt . Jim Risch azt írja az Egyesült Államok külügyi bizottságának oldalán, hogy aggasztja a magyarországi helyzet. "A magyar parlament, amelyet az Orbán Viktor irányította Fidesz ural, végrehajtotta Orbán kérését, hogy megkérdőjelezhetetlen hatalmat adjon számára."

A republikánus szenátor végigveszi, hogy a törvény alapján felfüggesztik a Parlament működését, és lehetőséget ad a választás elkerülésére is. "A jelenlegi válság sem adhat felhatalmazást a demokratikus intézmények gyengítésére" - szól a közlemény.

Hasonlóan éles szavakat használ Eliot L. Engel, a külügyi bizottság vezetője is.

A koronavírus-törvényt egyébként kritizálta az EU több politikusa és az ENSZ emberi jogi biztosa is.

Ahogy arról beszámoltunk, a hétfőn elfogadott törvény lehetőséget ad a kormánynak, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig a védekezés érdekében rendeletekkel irányíthassa az országot, egyes törvények alkalmazását felfüggessze, törvényi rendelkezésektől eltérjen, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhasson.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!