Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Orbán autokráciájáról posztolnak amerikai szenátorok

2020.03.31. 17:47 Módosítva: 2020.03.31. 21:02

"Tavaly májusban már írtam Trump elnöknek a magyarországi demokrácia leépülése miatt. Tíz hónappal később Orbán arra használta fel a vírus ügyét, hogy teljes jogú autokratává váljon. Szomorú napja ez a demokráciának, amely számos kérdést felvet Magyarország és az Egyesült Államok biztonsági együttműködésével, és Magyarország NATO-tagságával kapcsolatban is" - írja Bob Menendez demokrata szenátor keddi twitjében. 

Nem a külügyi bizottság tagja volt az egyetlen, aki megszólalt a hétfőn elfogadott koronavírus-törvénnyel kapcsolatban, amely határozatlan időre szinte korlátlan hatalmat adott a kormány kezébe.

A törvény elfogadása után három, korábban Magyarországon dolgozó amerikai diplomata is aggodalmának adott hangot. 

"Tíz évvel ezelőtt külügyi államtitkár-helyettesként már felhívtam a figyelmet a magyarországi demokrácia és emberi jogok problémáira. Akkor azt mondták, hogy túlreagálom a dolgot. Nem így volt. Orbán erőpolitizálása rég elkezdődött" - írta Dan Baer.

Kollégája szavait posztolta újra Rob Berschinski annyi változással, hogy ő négy éve látta ugyanezeket a jeleket. Thomas O. Melia pedig annyit tesz hozzá, hogy 1990-ben segítette a Fideszt, hogy bejusson a parlamentbe, később pedig arra figyelmeztette őket, hogy térjenek vissza a demokrácia útjára. "Orbánék azonban nem voltak erre hajlandók" - twitelte az egykor Magyarországon szolgáló diplomata.

Jim Risch republikánus szenátor is közleményt adott ki a koronavírus-törvény miatt . Jim Risch azt írja az Egyesült Államok külügyi bizottságának oldalán, hogy aggasztja a magyarországi helyzet. "A magyar parlament, amelyet az Orbán Viktor irányította Fidesz ural, végrehajtotta Orbán kérését, hogy megkérdőjelezhetetlen hatalmat adjon számára."

A republikánus szenátor végigveszi, hogy a törvény alapján felfüggesztik a Parlament működését, és lehetőséget ad a választás elkerülésére is. "A jelenlegi válság sem adhat felhatalmazást a demokratikus intézmények gyengítésére" - szól a közlemény.

Hasonlóan éles szavakat használ Eliot L. Engel, a külügyi bizottság vezetője is.

A koronavírus-törvényt egyébként kritizálta az EU több politikusa és az ENSZ emberi jogi biztosa is.

Ahogy arról beszámoltunk, a hétfőn elfogadott törvény lehetőséget ad a kormánynak, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig a védekezés érdekében rendeletekkel irányíthassa az országot, egyes törvények alkalmazását felfüggessze, törvényi rendelkezésektől eltérjen, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhasson.