Bolsonaro belátta, hogy a koronavírus komoly dolog

000 1QB2MT
2020.04.01. 16:44
Jair Bolsonaro brazil elnök belátta, hogy a koronavírus nem egy liberális összeesküvés, Mexikóban csaknem 30 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, Panamában hiteltörlesztési moratóriumot hirdettek ki. Latin-amerikai körkép.

A szélsőjobboldali brazil elnök, Jair Bolsonaro – Donald Trumphoz hasonlóan – nehezen emésztette meg, hogy a koronavírus nem egy hoax, hanem valódi járvány, ami a nemzetközi liberális ármány elleni árnyékbokszolásnál keményebb erőfeszítéseket kíván meg egy kétszázmilliós ország első emberétől.

Bolsonaro még az elmúlt napokban is foggal-körömmel harcolt a társadalmi távolságtartás gyakorlata ellen, konfliktusba keveredett a hozzá amúgy lojális kormányzókkal, és bíróságnak kellett letiltania a „Brazília nem állhat le” című kampányvideót, mellyel a munkába járásra és a mindennapi rutin fenntartására kérték volna az embereket.

Az évtizedeken keresztül a brazil toroczkailászlóként vegetáló szélsőjobboldali politikust a katonai elit és a nagyvállalati lobbi koalíciója emelte fel, és valószínűleg az innen érkező nyomásgyakorlás – melynek irányáról elsősorban Bolsonaro alelnöke, a volt tábornok Hamilton Mourão megnyilvánulásaiból lehet következtetni – bírta jobb belátásra.

Bolsonaro elnök szerdán már az MTI tudósítása szerint össznemzeti kiegyezést sürgetett az „életek és állások” megmentése érdekében, és leszögezte:

Küldetésünk van, a generációnk legnagyobb kihívásával állunk szemben, ami az életmentés, de anélkül, hogy megfeledkeznénk az állásokról.

Az államigazgatás különböző szintjei már eddig sem tétlenkedtek; az igazságügyi minisztérium életbe léptette a külföldiek beutazási tilalmát a reptereken, az országnyi tartományok hatóságai pedig saját hatáskörben rendeltek el szigorú járványügyi korlátozásokat.

Így például Minas Gerais állam bírósága helyi idő szerint kedden döntött arról, hogy a tartományban 270 ember életét követelő tavaly januári gátszakadásért felelős Vale bányaipari konszern zárolt számláiról 500 millió brazil realnak (körülbelül 32,2 milliárd forint) megfelelő összeget irányítsanak át a koronavírus elleni küzdelemhez. A Brumadinho település közelében lévő zagytározó körzetében legkevesebb 270 ember halt meg.

Az országban egyébként kedden több mint ezer új fertőzöttet vettek nyilvántartásba (ami több mint a duplája a korábbi napi rekordnak). Így az országban már csaknem 5500 koronavírusos esetről, és 203 halálos áldozatról tudni.

Kuba is elzárta magát a külvilágtól

De nem csak Brazíliában fordult komolyról válságosra a helyzet:

  • Déli szomszédjában, Argentínában a koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta az ezret, a betegségbe 27 ember halt bele eddig.
  • Mexikóban az Egyesült Államokkal határos észak-mexikói Coahuila államban dolgozó 29 orvos és ápoló koronavírustesztje lett pozitív. A legnagyobb közép-amerikai országban a legutóbbi adatok szerint már 1215 ember fertőződött meg koronavírussal, az általa okozott betegségbe 29-en haltak bele. A mexikói kormány kedden közölte, hogy megkezdi a klinikai kísérleteket azokkal a gyógyszerekkel, amelyek neve több országban is felmerült a koronavírussal szembeni lehetséges kezelés gyanánt.
  • Panamában a koronavírus-fertőzés következtében életüket vesztők száma elérte a 30-at. Az elmúlt 24 órában három halálesetet jegyeztek fel, valamint új 106 fertőzéses esetet, a fertőzöttek száma így már 1181-re rúg. Az országban tucatnyi bank egyöntetűen 90 napos moratóriumot hirdetett egyebek mellett a személyi kölcsönök, a lakáscélú jelzáloghitelek és az autóhitelek törlesztésére.
  • Hondurasban a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma elérte a 10-et, az országban 172 megbetegedést jegyeztek fel eddig.
  • A kubai kormány – mely két hete még humanitárius megfontolásból kikötési engedélyt adott a koronavírusos fertőzöttekkel teli brit luxushajónak – kedden már távozásra kérte területi vizeiről a külföldi hajókat, és felfüggesztette a kereskedelmi és charterjáratokat. A karibi szigetországban 186 esetben diagnosztizálták a betegséget, amelybe hatan haltak bele eddig.

(Borítókép: Jair Bolsonaro brazil elnök a koronavírus-járvány helyzetéről tart sajtótájékoztatót Brazíliavárosban 2020. március 31-én. Fotó: Isac Nobrega / AFP)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Hírek