Mihály
3 °C
17 °C

NATO-főtitkár: A járvány alatt is el kell látni az elrettentő és védelmi feladatokat!

2020.04.01. 13:44

A NATO elsődleges célja annak garantálása, hogy a koronavírus-járvány okozta egészségügyi krízis ne váljon biztonságot érintő válsággá

– jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán, a szövetséges tagországok külügyminisztereinek csütörtöki tanácskozásának megalapozó tartott online sajtóértekezletén (egyébként a NATO 70 éves történetében először kerül sor virtuális külügyminiszterei szintű találkozóra).

Stoltenberg az MTI tudósítása szerint elmondta, a tanácskozás középpontjában a járvány elleni védekezés és a lehetséges válaszok áttekintése szerepel, egyebek mellett annak biztosítása érdekében, hogy a NATO eleget tudjon tenni alapvető küldetésének:

hiteles és hatékony elrettentő és védelmi feladatainak.

A külügyminiszterek megvizsgálják, hogyan lehetséges a katonai kapacitást és infrastruktúrát még hatékonyabban felhasználni, valamint felgyorsítani a tagországok védekezés terén kifejtett tevékenységének segítését.

A NATO már eddig is több területeken kivette részét „a láthatatlan ellenség ellen vívott világméretű harcból”, egyebek mellett légiereje számos országba szállít szükséges orvosi felszereléseket, segít a határvédelmi feladatok ellátásában, valamint rendelkezésre bocsátja a koordinációs központjait.

Világjárvány okozta krízis csak közösen győzhető le. Ha közösen cselekszünk, reagálásunk még hatékonyabb lesz.

A főtitkár kiemelte, egy esetleges biztonságot is érintő válság megelőzése érdekében a tagállamok külügyminiszterei a terrorizmus ellen vívott harc eredményeit is áttekintik. Napirenden szerepel egyebek mellett az iraki misszió munkájának támogatása annak érdekben, hogy a megtört, de meg nem semmisített Iszlám Állam vagy más terrorszervezet ne tudjon újra megerősödni a régióban.

Afganisztánnal (ahonnan már megkezdődött az amerikai csapatok kivonása) összefüggésben azt monda, noha az országban szolgáló szövetséges katonák száma csökkent, a NATO törekvése – a több mint 18 éve tartó eredménytelen próbálkozások ellenére – nem változott a hosszan tartó béke megteremtésére.

Stoltenberg végezetül elmondta, a miniszteri ülésen első alkalommal vesz részt Észak-Macedónia képviselője, a balkáni ország ugyanis pénteken vált a katonai szövetség 30. tagországává.

Az ország NATO-taggá válása azt jelenti, hogy a szövetség még a nehéz időkben is előre tekint. Egységes marad, ugyanis erőnk az egységben rejlik.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!