Afrikában akadályozza a sáskairtást a koronavírus-járvány

2020.04.03. 14:50 Módosítva: 2020.04.03. 17:20

Akadályozzák a sáskairtást Afrikában a járvány miatti légiforgalom-korlátozások, a szállítások elmaradása miatt fogytán a rovarirtószer - közölte az MTI az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) alapján.

Kenyának a légi permetezés jelenlegi ütemét tartva már csak négy napra elegendő rovarirtószere van - figyelmeztetett Cyril Ferran, a FAO kelet-afrikai illetékese, aki szerint húszról 24 millióra nőhet az éhezéssel küszködők száma a térségben az irtás elégtelensége miatt. 

A sáskák tavaly szaporodtak el vészesen időjárási anomália következtében, és pusztítottak végig termőföldeket Jemenből indulva. A sáskahadak a legnagyobb károkat Kenyában, Szomáliában és Etiópiában okozták. Most, a növényültetések idején újabb inváziójuk várható.

A koronavírus-járvány miatt számos ország lezárta határait, csökkentette légi teherszállításait, és így megszakadt a globális ellátási lánc rovarirtószerekből is, ráadásul csökkent a termelésük Európában és Ázsiában.

Egy csütörtöki ENSZ-adat szerint Afrikában  45 millió embert fenyeget  éhínség, a koronavírus terjedése súlyosbította az eddigi helyzetet.   • Hírek
  • Csok