A járvány kitörése óta először van kevesebb beteg az intenzíven Olaszországban

GettyImages-1216421966
2020.04.04. 18:34 Módosítva: 2020.04.04. 19:42

Olaszországban már közel 125 ezren kapták el a koronavírust a megjelenése óta, de leszálló ágba kerülhet a járvány. Szombaton ugyan több új esetet jelentettek, mint pénteken, de kevesebben hunytak el a vírus következtében. A járvány kitörése óta először csökkent az intenzív kezelést igénylők száma.

Az olasz egészségügy 4805 új fertőzöttet és 681 halálos áldozatot jelentett be szombaton. Március 25-e óta ez az első olyan nap, amikor 700 alatt maradt a halálozások száma. Összességében viszont már 15 ezer fölé nőtt a koronavírus következtében elhunytak száma. Olaszországban 124 632-en kapták el eddig a fertőzést, jelenleg 88 274 aktív eset van, 20 996-an épültek fel a betegségből. Jelenleg 3994 beteg van kritikus vagy súlyos állapotban, de az AFP azt jelentette, hogy a járvány kitörése óta először csökkent az intenzíven fekvő betegek száma. A La Repubblica azt írja, péntekhez képest 74 beteggel van kevesebb intenzíven, és ez a kórházaknak is könnyítést jelent. 

Franco Locatelli, a Közegészségügyi Hivatal (Iss) elnöke viszont mindenkit figyelmeztetett sajtótájékoztatón, hogy a kedvező adatok még nem jelentik azt, hogy Olaszország túljutott volna a kritikus szakaszon, ezért mindenkit arra kért, hogy tartsa be a kormány által bevezetett kijárási korlátozásokat és szabályokat.

A tájékoztatón elhangzott, hogy nyolcvanra emelkedett a járványban elhunyt olasz orvosok száma, tízezer felett van a megbetegedett egészségügyi dolgozóké. Az új koronavírus-fertőzésben életét veszítette a kormányfő Giuseppe Conte egyik személyi testőre is, 52 évesen.

Lombardiában Attilio Fontana kormányzó újabb szabályokat vezetett be a járvány lassítása miatt, vasárnaptól a tartományban az utcán mindenki köteles valamivel elfedni a száját és az orrát, ideális esetben ez egy maszk, de egy sál vagy kendő is megteszi. Fontana tudja, hogy a melegedő tavaszi időben egyre többen akarnak kijönni az utcára, de mindenkit arra kér, hogy továbbra is maradjon otthon. 

A belügyminisztérium adatai szerint az országos kijárási korlátozás március 11-i bevezetése óta 4,6 millió ellenőrzést végeztek, és több mint 173 ezer személy ellen indult feljelentés, mivel indokolatlanul tartózkodott az utcán. Az utóbbi két napban 15 ezren sértették meg a kijárási korlátozást. A gócpont Milánóban 38 százalékra emelkedett az otthonukat elhagyók száma. Nápoly sikátorai megteltek utcai árusokkal és vevőkkel. Emilia Romagna tartomány kormányzója rendelettel tiltotta be a szabadban sétálást és a kocogást a tavaszi szünet napjaiban.

(Borítókép: Egy ápoló látja el a betegeket egy kórház intenzív osztályán Cremonában 2020. április 2-án. Fotó: Marco Mantovani / Getty Images)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport