Agyonlőttek a fülöp-szigeti rendőrök egy karantén miatt feldühödött civilt

2020.04.05. 13:06

Agyonlőttek egy 63 éves férfit a fülöp-szigeteki rendőrök, mert az Aljazeera szerint részegen egy kaszával fenyegette a koronavírus miatt létrehozott egyik ellenőrzőpont dolgozóit.

Az ország déli részén található Nasipit település lakóját az egészségügyi dolgozók figyelmeztették, hogy vegye fel a maszkját, mire a férfi feldühödött, szidalmazni kezdte a dolgozókat, majd nekik támadt egy kaszával. Végül az egyik rendőr lőtte agyon azok után, hogy sikertelenül próbálta lenyugtatni a férfit. Ez az első alkalom, hogy az egyébként is erőszakosságukról ismert fülöp-szigeteki hatóságok a koronavírus-járvány miatt öltek meg civilt. Rodrigo Duterte államfő egyébként korábban már bejelentette, hogy agyonlövik azokat, akik megszegik az egészségügyi szigorításokat.

Rendőr áll egy ellenőrző pontnál Manilában 2020. április 2-án.
Rendőr áll egy ellenőrző pontnál Manilában 2020. április 2-án.
Fotó: Rolex Dela Pena / MTI / EPA

Az ország legnagyobb szigetének számító Luzonban március 16. óta egyhónapos vesztegzár van, az emberek kizárólag élelmiszert vagy gyógyszert vásárolni hagyhatják el a lakhelyüket, kivéve ha például egészségügyi dolgozók. Az országban nemrég 76 új fertőzöttet regisztráltak, amellyek  3094 nőtt a koronavírusosok száma a Fülöp-szigeteken. Eddig 144-en haltak meg, és mindössze 57 gyógyult esetről tudnak.

A hírek szerint az országban akadozik a rászorulók ellátása, és hiába jelentett be egy négy milliárd dolláros megsegítési csomagot a kormány, a segélyek sokszor nem érkeznek meg vagy csak nagyon késve, különösen igaz ez az ételszállítmányokra. Egy alkalommal kisebb zavargás tört ki Manila egyik szegénynegyedében, ahol a helyiek hiába várták az ételosztást. Amikor a rendőrség felszólította őket, hogy menjenek vissza a házaikba, a helyiek erre nem voltak hajlandóak, és összecsaptak a hatóságokkal. Végül 21 embert tartóztattak le a rendőrök.  • Tippek
  • Bankszámla