Mihály
2 °C
16 °C

Boris Johnson kórházba került a koronavírus miatt

2020.04.05. 22:34 Módosítva: 2020.04.05. 22:36

A brit miniszterelnök, Boris Johnson kórházba került a koronavírus okozta tünetei miatt, írja a BBC. Johnsonnál tíz napja diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, de továbbra is olyan tünetei vannak, melyek nem múlnak. Az egyik ilyen a magas láz - közölte a Downing Street. 

A hivatalos kommunikáció szerint a miniszterelnök elővigyázatosságból került kórházba, az orvosai javaslatára. Az éjszakára várhatóan bent is marad egy londoni kórházban, így a kormány hétfői ülését Dominic Raab külügyminiszter vezeti majd, de ettől függetlenül továbbra is Johnson látja el a miniszterelnöki teendőket, és kapcsolatban marad a kabinet tagjaival.  

Johsnon egyébként viszonylag jól van a BBC szerint, rutinvizsgálatokat végeznek el rajta és amíg szükséges, a kórházban marad. 

Johnsonnak március 27-én lett pozitív koronavírus-tesztje, akkor még enyhe tünetei voltak. Azóta otthonról dolgozott, pénteken is videókonferenciákat tartott. Legutóbb csütörtökön jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor Downing Street-i otthonának ablakából tapsolt az egészségügyi dolgozóknak. A Guardian korábban úgy értesült, hogy Johnson tünetei súlyosabbak, mint azt eddig kommunikálták, például légzési nehézségei vannak, de ezeket cáfolta a Downing Street, és közölték, nincs szükség arra, hogy a miniszterelnököt kórházba vigyék. 

Szombaton a brit sajtóban megjelent, hogy Johnson barátnőjénél, Carrie Symondsnál is koronavírusra utaló tünetek jelentkeztek. Még nem tesztelték le koronavírusra, de mivel közeli kapcsolatban van a brit miniszterelnökkel, ezért nagy az esélye, hogy megfertőződött.  Március végén derült ki, hogy a 71 éves Károly herceg is koronavírusos, ő hét nap után hagyhatta el a házi karantént. 

Az Egyesült Királyságban egyre több fertőzést okozó koronavírus-járvány miatt II. Erzsébet királynő rendkívüli tévébeszédet tartott vasárnap este.  Együttműködést kért a britektől, és utalt arra, hogy a jelenlegi helyzet hasonló ahhoz, mint amit a II. világháború alatt éltek át.