Ferenc
10 °C
29 °C

23 évet kapott a szlovák újságírógyilkos

2020.04.06. 16:17
A szlovák oknyomozó újságírót lelövő M. Miroslav bevallotta a bűncselekményeket és a törvényszéki szakértők szerint esetében nem lehet teljesen kizárni annak lehetőségét, hogy visszailleszkedjen a társadalomba.

Huszonhárom év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bazini székhelyű különleges bíróság M. Miroslavot, Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője két évvel ezelőtti, nagy botrányt és politikai viharokat is kiváltó meggyilkolása és egy további emberölés miatt hétfőn, írja az MTI. Az ítélet egy korábbi, 2016-ban elkövetett gyilkosságra is vonatkozik.

Juraj Novocky, az ügyben eljáró különleges ügyész - a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség beszámolója szerint - azért nem életfogytiglani, hanem 25 éves szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte, mert a vádlott bevallotta a bűncselekményeket és a törvényszéki szakértők szerint esetében nem lehet teljesen kizárni annak lehetőségét, hogy visszailleszkedjen a társadalomba. A bíróság viszont ennél is enyhébb, 23 évi fegyházbüntetést szabott ki tekintettel arra, hogy a vádlott együttműködött a hatóságokkal.

Közel két évvel ezelőtt, 2018 februárjában lőtték le Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kušnírovát nagymácsédi házukban. A vádirat szerint Marian Kočner nagyvállalkozó bosszúból ölette meg Kuciakot, amiért az újságíró az általa elkövetett gazdasági bűncselekményekről írt a cikkeiben. Az ügynek öt vádlottja volt, közülük egyet, a bérgyilkosokat kifizető Andruskó Zoltánt már jogerősen elítélték 15 év börtönre, miután vádalkut kötött. 

A többi vádlott (Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček és Szabó Tamás) januárban állt először a bíróság elé a Pozsonytól fél órára található Bazinban, az ügyet a Specializált Büntetőbíróság háromtagú szenátusa tárgyalja – Szlovákiában ez a szerv foglalkozik a legsúlyosabb bűncselekményekkel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport