Ausztria húsvét után enyhít a korlátozásokon

2020-04-01T093044Z 376070987 RC2LVF9R09NB RTRMADP 3 HEALTH-CORON
2020.04.06. 12:06 Módosítva: 2020.04.06. 12:06

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn bejelentette, hogy a tervek szerint húsvét után enyhítenek a koronavírus-járvány miatt bevezetett teljes körű korlátozásokon:

április 14-től kinyithatnak a 400 négyzetméteresnél kisebb boltok, a cél pedig az, hogy május elsejétől a nagy üzletek, bevásárlóközpontok és plázák is újra korlátozás nélkül fogadhassák a vásárlókat.

Ha az enyhítés után sem romlik újra a járványhelyzet, akkor május közepétől fokozatosan, lépésről lépésre a szállók és éttermek is kitehetik a „nyitva” táblát. Erről majd április végén, a friss statisztikai adatok alapján születik konkrét döntés, írja a Guardian.

A korlátozások enyhítése nem vonatkozik viszont a tömegrendezvényekre, ezek megtartása továbbra is tilos legalább június végéig, és az iskolák is biztosan zárva maradnak május közepéig.

Sebastian Kurz azt is bejelentette, hogy

hétfőtől a tömegközlekedési járműveken mindenkinek kötelező lesz arcmaszkot viselni.

Ausztriában szombaton először volt magasabb az új gyógyultak száma (485), mint az új fertőzötteké (257) és vasárnapra is hasonló adatok születtek: 491-en gyógyultak meg, és csak 270 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Ausztriában 12 058 igazolt fertőzéses esetet tartanak számon, ebből 3463 a gyógyultak és 220 a halálos áldozatok száma.

Az egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober múlt hét csütörtökön közölte, hogy Ausztriában jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke, a fertőzöttek számának növekedési mértéke az ekkori adatok szerint naponta átlagosan 5,66 százalékra csökkent a kezdeti 35-40 százalékról. A vasárnapi adatok után Anschober azt mondta, hogy a számok reménykeltőek,

de most erősnek kell maradnunk, és nem feladni. Ezért továbbra is felhívom mindenki figyelmét arra, hogy ne tartsanak privát húsvéti ünnepléseket.

A szövetségi kancellár, Sebastian Kurz azt mondta szombaton, hogy

ha valamennyien fegyelmezettek maradunk a húsvéti időszak alatt is, akkor bízom benne, hogy képesek leszünk fokozatosan és óvatosan visszatérni a normális hétköznapokba húsvét után.

(Borítókép:április 1-jén készült fotó egy bécsi szupermarketben. Fotó: Leonhard Foeger/Reuters)  • Hírek
  • Hírek