Bejelentés nélkül lemondott Trump szóvivője

2020.04.07. 18:49 Módosítva: 2020.04.07. 19:51

Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője lemondott anélkül, hogy tájékoztatta volna erről a sajtót. A leköszönő szóvivő visszatér a keleti szárnyba, hogy Melania Trump kabinetfőnöke legyen, miközben Donald  Trump új kabinetfőnöke, Mark Meadowns veszi át átmenetileg a Nyugati Szárnyban a kommunikációs feladatokat. 

A CNN két forrása szerint viszont hosszabb távon Kayleigh McEnany, Trump 2020-as kampányának szóvivője fogja betölteni a pozíciót. 

Donald Trump új kabinetfőnöke, Mark Meadows új lendületet visz a Fehér Ház nyugati szárnyának kommunikációs stábjába azzal, hogy kinevezte Kayleigh McEnany-t a Fehér Ház szóvivőjének, továbbá Alyssa Farah-t, a Védelmi Minisztérium korábbi szóvivőjét a stratégia kommunikációs igazgatónak. 

Farah a Trump adminisztráció alatt számos szerepkört betöltött már. A House Freedom Caucus szóvivői szerepét követően volt Mike Pence elnökhelyettes sajtószóvivője, mielőtt a Pentagonhoz igazolt volna tavaly augusztusban. A nyugati szárnyban azonban most dolgozik első alkalommal.

Grisham, aki a mai napig napi szintű kapcsolatot ápol Melania Trumppal – visszatér oda, ahol a Trump-éra alatt a legtöbb időt töltötte: a Fehér Ház keleti szárnyába. Lindsey Reynolds munkakörét veszi át, aki e hét elején lépett vissza mint a First Lady kabinetfőnöke, hogy több időt tölthessen családjával.

Trump felmentette a Pentagon belső ellenőrzésének vezetőjét

Donald Trump még hétfőn elmozdította Glenn Fine-t a posztjáról, aki a koronavírus-járvány következményeinek kezelésére létrehozott sürgősségi alapokat felügyelő független bizottság vezetője is volt, de az információ csak kedden került nyilvánosságra - írja az MTI.

A Glenn Fine vezette bizottság felügyeli azt a kongresszus által megszavazott több mint kétezer milliárd dolláros pénzügyi alapot is, amelyből a gazdaság élénkítését és az emberek anyagi nehézségeinek enyhítését finanszírozzák. A Pentagonban betöltött pozíciójából történő felmentésével Fine-nak automatikusan távoznia kell a független bizottság éléről is. 

Hivatalos indoklás nincs a döntés hátteréről, Dwrena Allen, a Pentagon egyik szóvivője amerikai újságírók kérdésére csak annyit mondott, hogy Fine már nem szolgál a bizottság elnökeként, mert nem szolgál többé a minisztériumi pozícióban sem. Glenn Fine továbbra is minden erejével a minisztérium koronavírus elleni harcának erőfeszítéseire összpontosít.

Fine feladatainak ellátására az amerikai elnök átmeneti időre a környezetvédelmi hivatal (EPA) belső ellenőrzésének vezetőjét nevezte ki.

Donald Trump kedden is élesen bírálta az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma főellenőrét, Christi Grimmet, miután annak hivatala hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében a többi között megállapította, hogy az amerikai kórházakban hiány van védőmaszkokból, védőköpenyekből és orvosi segédeszközökből. 

Trump álhírnek nevezte a bírálatot, és azzal érvelt, hogy Grimm az Obama-kormányzat idején is a tárcánál dolgozott.   • Tippek
  • Hírek