Ferenc
10 °C
29 °C

Pozitív lett tíz újszülött koronavírustesztje Temesváron

2020.04.07. 09:36

Április 1-jén 49 újszülöttet és édesanyjukat szűrték le koronavírus-fertőzésre Romániában, a temesvári kórházban, tíz újszülöttnél pozitív lett a teszt eredménye, közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport. A Maszol híre szerint a teszteket április 5-én és 6-án dolgozták fel. Az újszülötteket – egy kivételével – már kiadták a kórházból, mindannyian tünetmentesek. Az egészségügyi miniszter, Nelu Tataru az eredmények miatt sürgős epidemiológiai vizsgálatot rendelt el, és elmondta azt is, hogy ismét tesztelni kell a babákat, a családjaikat és a szülészeten dolgozókat is.

Az országban kedd kora délutánra 4417 koronavírus-fertőzést regisztráltak, és 182-en haltak bele a betegségbe és szövődményeibe. Az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma 360-nal, a haláleseteké 25-tel emelkedett. Mindkét szám azt jelzi, hogy a vasárnap és hétfőn közzétett adatok a kór terjedésének csak a pillanatnyi megtorpanását jelezték. Nelu Tataru egészségügyi miniszter egy kedd délelőtti nyilatkozatában maga is úgy vélte, hogy az elmúlt két nap jobb adatai azzal függhetnek össze, hogy a hét végén kevesebb tesztet készítettek.

A kijelentést némiképp árnyalja, hogy a hétfőhöz viszonyítva csaknem megduplázódott új esetszámot csak tíz százalékkal több elvégzett teszt adta. A román hatóságok által naponta közölt adatok sorában a legjelentősebb változás a súlyos esetek adatsorában látszik. Míg egy héttel ezelőtt 62 koronavírusos beteget kezeltek a kórházak intenzív osztályain, az elmúlt három napban számuk 22-vel, 38-cal, illetve 95-tel nőtt, és összesen 274-re ugrott.

Ez a szám lényegesen meghaladja a járványkórházakban rendelkezésre álló intenzív terápiás ágyak számát. A súlyos esetek egy részét immár a koronavírus-fertőzöttek kezelésére kijelölt - eredetileg más betegségekre szakosodott - kórházakban látják el, írja az MTI.  Szombatra lezárták a romániai embercsempészet központját is, a hatóságok teljes zár alá vették a délkelet-romániai Tandarei települést Ialomita megyében, miután abnormálisan magas arányban találtak itt fertőzötteket.