Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Második napja több mint 4 ezerrel nő a koronavírussal diagnosztizáltak száma Törökországban

2020.04.09. 20:27

Törökországban csütörtökön második napja 4000 feletti értékkel, 4056-tal nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így átlépve a 40 ezret, 42 282-re emelkedett - derült ki a török egészségügyi miniszter által megosztott adatokból, írja az MTI.

Fahrettin Koca a Twitter-fiókján arról ugyancsak tájékoztatott, hogy a fertőzés okozta napi halálesetek száma szerda után most is rekordmértékben nőtt, 96-tal összesen 908-ra emelkedett. A napi elhalálozások száma április első hetében 63 és 79 között mozogva még viszonylagos stabilitást mutatott, mostanra viszont jelentősen emelkedett.

Az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma kedden közelítette meg első ízben a 4000-et, akkor 3892 volt, de szerdán már meg is haladta, 4117-re szökött, tehát kevéssel múlta csak felül a mostani adatot.

A török helyzetről szerdán ebben a cikkünkben írtunk.

A török egészségügyi tárca vezetője csütörtökön arról is beszámolt, hogy a fertőzöttek közül jelenleg 1552-en szorulnak intenzív ellátásra, 60-nal többen, mint szerdán, és 1017 beteg van lélegeztetőgépre kapcsolva, ami pedig 22-vel haladja meg az előző napi értéket. E két adat tekintetében a napokban tapasztalható csökkenés megállt, és újbóli növekedés figyelhető meg. A gyógyultak száma 2142 - tette hozzá Koca.

Törökországban a járvány enyhítése érdekében múlt péntek éjfél óta zárva van a személyforgalom előtt a 30 legnagyobb város és a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak település. Bár országos szintű kijárási tilalom még nincs érvényben, kijárási korlátozás vonatkozik a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, illetve azokra a 20 éven aluliakra is, akik nem dolgoznak. Szombattól kötelező a védőmaszk használata minden forgalmasabb nyilvános helyen, beleértve az élelmiszerboltokat is.

A kis-ázsiai országban már korábban leállították a nemzetközi és a belföldi repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közötti buszos utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték. Ezen felül naponta rendelnek el kéthetes vesztegzárat vidéki kistelepüléseken és településrészekben az illetékes közigazgatási szervek. Zárva tartanak továbbá az iskolák és a szórakozóhelyek, illetve megtiltották a mecsetekben a tömeges imákat.

A 83 millió lakosú Törökország állampolgárainak átlagéletkora a török statisztikai hivatal 2020. februári adati szerint 32,4 év.