Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Újabb rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Oroszországban

GettyImages-1209507637
2020.04.09. 10:43

Két nappal azután, hogy meghaladta az ezret a napi új fertőzöttek száma Oroszországban, csütörtökre már majdnem az 1500-at is elérte az egy nap alatt regisztrált esetek száma. A BBC közlése szerint 1459 új esetről érkezett hír az országból, amivel 10 131-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A nemzeti koronavírus krízisközpont csütörtökön arról számolt be, hogy a megbetegedésben elhunytak száma 13-mal emelkedett, így már 76-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe az országban.

Eközben az MTI arról számolt be, hogy

Kína lezárta az Oroszországgal közös határátkelőit, miután az elmúlt időszakban egyre több új koronavírussal fertőzött ember lépett be az orosz határon keresztül. 

Az Oroszországgal határos, északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban kedden 111 új, az orosz határon átkelő fertőzöttet azonosítottak, akik közül 25 embernél már jelentkeztek az új koronavírus okozta Covid-19 tünetei.

A CCTV kínai állami hírcsatorna arról tudósított, hogy kedden vesztegzár alá helyezték Szujfenhót, egy, a határ közelében fekvő várost a tartományban. A 70 ezres lakosú városban családonként egy ember mehet ki vásárolni háromnaponta egyszer, a lakosságot egyébként arra szólították fel, hogy maradjanak otthonaikban. A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint pedig a városban ideiglenes kórház felépítését is megkezdték, a fertőzöttek elkülönítésére szolgáló kórházak ugyanis már megteltek.

Szerdán 63 újabb beteget diagnosztizáltak Covid-19-cel Kína szárazföldi részén, közülük csupán két ember fertőződött meg belföldön. Az ugyanaznap azonosított 56 újabb panaszmentes fertőzött közül 28-an utaztak be az országba külföldről. A hivatalos adatok szerint az összes regisztrált Covid-19 eset száma 81 865-ra emelkedett szerda éjfélig, míg ugyaneddig 3335-en haltak meg az ország szárazföldi részén.

A betegség epicentrumának tartott Vuhanban 11 hét után kezdték el feloldani a karanténintézkedéseket, a 11 milliós városból több tízezren özönlöttek ki.

A külföldről behozott esetek mellett a járvány elleni intézkedések középpontjában Kínában jelenleg a panaszmentes fertőzöttek állnak. A Hszinhua jelentése szerint a kínai kormányzat helyi idő szerint szerdán este új előírásokat tett közzé a tünetmentes esetekre vonatkozóan. A dokumentum, amelyben egyértelműen kijelentik, hogy a tünetmentes vírushordozók fertőzőek, azt írja elő, hogy az ilyen eseteket legfeljebb két órával a diagnózis megszületését követően jelenteni kell a helyi egészségügyi hatóságok felé, akiknek pedig egy napon belül közzé kell tenni az adatokat.

A panaszmentes fertőzöttek számát április 1-jétől kezdték el naponta közölni Kínában, ahol sokan a járvány második hullámától tartanak. A tünetmentes fertőzötteket 14 napon át tartják orvosi megfigyelés alatt, majd két negatív vírusteszt birtokában engedik őket haza. Az ezt követő két hétben még heti egyszer újabb vírusteszten kell átesniük, csakúgy, mint a Covid-19-ből felgyógyultaknak. A kínai egészségügyi hatóságok a tünetmentes esetekben is végeznek kontaktkutatást, és a vírushordozókkal kapcsolatba került embereket szintén elkülönítik és orvosi megfigyelés alá helyezik.

Borító és címlapkép: Egy moszkvai lakótelep ablakai április 8-án - Fotó: Gavriil GrigorovTASS via Getty Images Hungary