Gergely
6 °C
23 °C

A jeruzsálemi keresztutat is a fizikai távolságtartás szabályai szerint járják be

2020.04.10. 11:42 Módosítva: 2020.04.10. 12:54
Jeruzsálemben idén csak néhány ferences szerzetes járja végig, a fizikai távolságtartás szabályait betartva a keresztutat, Jézus hagyományos útját a kereszthez.

Jeruzsálemben idén nincsenek zarándokok és turisták az utcákon, a szokásos több ezres tömeg helyett csak néhány ferences papi méltóság járja végig Jézus szenvedésének útját, a via dolorosát, az óvárosban a Golgotához vezető kilenc stációt, majd a Szent sír bazilikában az utolsó öt stációt a Szent Sírig, írja az MTI.

A Szent Sír Székesegyházat március 25-én bezárták, de a misék időtartamára megnyitják a súlyos fakapukat. Mindössze hat papi méltóság fogja megtartani a nagypénteki szertartásokat a járványügyi előírások követésével, azonban mindent élő közvetítésben figyelhetnek a hívők az interneten szerte a világban.

 A Szent Sír templomát utoljára 1349-ben zárták be hosszabb időre a nyilvánosság elől, amikor Jeruzsálemben is lábra kapott a pestis.

Izraelben pénteken enyhítettek a szigorú pészahi korlátozó rendelkezéseken, reggeltől ismét lehet közlekedni a települések között, és dolgozhatnak a létfontosságú munkahelyeken a korábban engedélyezett korlátozott módon, az emberek közötti legalább kétméteres fizikai távolság biztosításával.

A különösen fertőzött ultraortodox Bné Brak város egy hete tartó zárlatát meghosszabbították újabb öt nappal, de péntektől könnyítéseket vezettek be: a másfelé dolgozók elhagyhatják a várost, de más célból továbbra sem távozhatnak az ott élők  településükről. Vasárnap koronavírus-tesztet végeznek ezerötszáz, véletlenül kiválasztott bné braki lakoson, hogy ezzel megállapítsák a város tényleges fertőzöttségét. A város problémáiról korábban részletesen beszámoltunk:

Péntekre 10 095-re emelkedett az ismert fertőzöttek száma Izraelben, és eddig kilencvenketten haltak bele a betegség szövődményeibe, köztük egy beér-seva-i idősotthon tíz lakója. Jelenleg százhuszonöt embert ápolnak lélegeztetőgépeken.