Angéla, Petronella
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Teljes kijárási tilalmat rendeltek el egy ukrán városban

K EPA20200327213
2020.04.10. 13:51

Ukrajnában csaknem kétszer annyi az igazolt fertőzött, mint Magyarországon, - 2203 az 1190-nel szemben - ám a 42 milliós országban a halálesetek száma kevesebb: 69 fő, míg Magyarországon  egy nap alatt 11 fővel növekedve jelenleg 77.

Igaz, Ukrajnában is gyorsuló ütemet mutat a járvány terjedése: péntekre 311 újabb fertőzöttet regisztráltak - ez minden eddiginél több egyetlen nap alatt - és 12 ember vesztette életét - írta az Uian.ua.

A belügyminiszter az adatok alapján május közepére tette a korlátozások feloldásának kezdetét. Arszen Avakov azonban hangsúlyozta, minden nagyon bizonytalan,  "ne higgyenek annak, aki biztosat mond." A miniszter szerint azonban a fokozatos feloldások májusban kiterjedhetnek a kávézókra, éttermekre a lakosság pedig szintén érezhet enyhülést: előbb a fiatalabbak, aztán az idősebbek esetében oldják fel a kijárási korlátozásokat.

 A fertőzésekben Kijev csak mérsékelten vezet, az esetek egyhetedével. (Ez egyrészt könnyebbség, mert nem egy helyen koncentrálódva a kórházi kapacitás könnyebben birkózik meg a betegséggel, másrészt nehézség, hiszen a járvány visszaszorításának az esélyét csökkenti.)

A hadseregben eddig hét esetet regisztráltak, az egyik beteg életét vesztette.

Húsvéti zárlat

A legszigorúbb intézkedést a Herszon megyei Oleskiben jelentették be pénteken. (A város négy éve kapta vissza a szovjet érában elvett történelmi nevét, előtte 90 éven át Curjupinszk volt.) Az Oroszország által elfoglalt Krím szomszédságában lévő városban teljes kijárási tilalmat vezettek be, a lakók nem hagyhatják el otthonaikat, a város kivezető útjai lezárták, a településre bejutni sem lehet.  A korlátozás szombattól lép életbe és hétfő estig, a nyugati kereszténységgel ezúttal azonos időre eső pravoszláv húsvét végéig tart.

"Akinek tejre, kenyérre van szüksége, inkább vegye meg ma, vagy legkésőbb szombaton délelőtt” - javasolta a település vezetője, Dmitro Voronov.

Oleskiben volt Herszon megye eddig egyetlen, koronavírussal összefüggő halálesete. A 69 éves kórházi nővér halála után derült ki, hogy a tüdőgyulladásban meghalt nő a járvány áldozata lett. Jelenleg a kórház száz dolgozóját tartják megfigyelés alatt.

(Borítókép: Védőruházatot viselő munkások ellenõrzik egy utas iratait a kijevi vasútállomáson 2020. március 27-én. Az ukrán kormány bejelentette hogy a koronavírus-járvány miatt Ukrajna teljesen leállítja a nemzetközi utasszállítást azaz lezárja határait saját állampolgárai előtt is. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)