Ferenc
11 °C
30 °C

Már az Egyesült Államokban van a legtöbb koronavírusban meghalt áldozat

2020.04.11. 18:42 Módosítva: 2020.04.11. 20:05

Az Egyesült Államokban szedte eddig a legtöbb halálos áldozatot a koronavírus-járvány a világon. A szombati adatok szerint összesen 20 135-en haltak meg az USA-ban, többen, mint az eddig leginkább sújtott 60,3 millió lakosú Olaszországban, ahol 19 468 halálos áldozatot regisztráltak.

A 328 milliós lakosságú USA-ban szombaton 1388 új halálesetet és 18 123 új fertőzést jelentettek a Worldometers adatai szerint.

Bár még sokan megbetegszenek, egyre kevesebben kerülnek kórházba a koronavírus miatt, mondta sajtótájékoztatón az amerikai gócpontnak tekinthető New York állam kormányzója, Andrew Cuomo.

Az Egyesült Államokban összesen több mint ötszázezer fertőzött van, de messze kiemelkedik a tagállamok közül New York, ahol 172 ezer esetet és közel 9 ezer halálos áldozatot tartanak nyilván. A sok kritikus állapotban lévő beteg miatt az egészségügyi ellátórendszer és a mentősök is leterheltek, ha Cuomo értesülései jók, akkor egy kicsit most fellélegezhetnek. 

A kormányzó azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy a kórházi ápolásra szorulók száma elérte a csúcspontot, egy darabig állandósult is ez az állapot, de már csökken a kórházi kezelésre szorulók aránya. „Még több ember lesz fertőzött, még sok ember kerül kórházba, de már alacsonyabb számaink vannak” – mondta. 

New York polgármestere, Bill de Blasio arról számolt be, hogy 343 hajléktalannál mutatták ki a koronavírust. Húszan bele is haltak a betegségbe, 37-en felépültek, 139-et valamelyik ellátóhelyen izolálták, 81-en még mindig kórházban vannak, és 35-en önkéntes karanténba vonultak.

De Blasio azt tervezi, hogy közel hatezer embert kihoz a hajléktalanszállókról, és hotelszobákban helyezi el őket április 20-ig, ezzel is növelve az izolációjukat. 

Hol, hogy áll most a járvány?