Gergely
6 °C
23 °C

Hazaszállították az utasokat az ausztrál járványhajóról

2020.04.12. 09:45

A Greg Mortimer nevű óceánjáró több mint száz ausztrál és új-zélandi utasa érkezett meg vasárnap hajnalban a dél-ausztráliai Melbourne-be egy Uruguayból indított repülőjárattal, többségükben koronavírus-fertőzötten.

A repülőgép 112 utasát, köztük 96 ausztrál állampolgárt a leszállás után még a gépen megvizsgálta egy helyszínre vezényelt, védőruhába öltözött orvoscsapat. A 16 új-zélandi utas közül 13-at átszállítottak egy hazájukba induló charterjáratra, írja az MTI.

A Greg Mortimer üzemeltetője, az Aurora Expeditions nevű ausztrál hajótársaság a héten megerősítette, hogy az antarktiszi kalandutakat kínáló óceánjáró 277 utasából 128-nak pozitív lett a koronavírustesztje.

A hajó több mint két hétig vesztegelt Uruguayban, miután március 15-én elhagyta Argentínát egy 16 napos antarktiszi utazásra indulva. Ernesto Talvi uruguayi külügyminiszter közlése szerint két, intenzív ellátásra szoruló utast egy montevideói kórházban tartottak.

Annaliese van Diemen, Viktória szövetségi állam egészségügyi szolgálatának helyettes vezetője elmondta, hogy mindenkit, akinek arra szüksége van, kórházba visznek, a többi utasnak pedig karanténba kell vonulnia, szállodákban. A külügyminisztérium egyik szóvivője pedig leszögezte, hogy miután a Greg Mortimer utasainak jelentős részénél kimutatták a Covid-19 betegség kórokozóját, ezért elővigyázatosságból a hazatérők mindegyikét fertőzöttként fognak kezelni.

A dél-ausztráliai szövetségi államban közben bejelentették, hogy Adelaide város kórházában elhunyt egy 74 éves férfi, aki egy másik óceánjáró, a Ruby Princess fedélzetén fertőződött meg a koronavírussal. A háromezer utasra méretezett Ruby Princessről először március 20-án közölték, hogy tucatnyi utasa koronavírus-fertőzött lett. Az utasok közül végül ötszáznál is többen fertőződtek meg, és több mint egytucatnyian vesztették életüket a Covid-19 betegségben.

Ausztráliában eddig 57 halálos áldozata van a világjárványnak.