Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Az év végére készülhet el a koronavírus elleni oltás von der Leyen szerint

2020.04.12. 13:02
Remélhetőleg az év végére kifejlesztik az új típusú koronavírus elleni védőoltást – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy vasárnapi német lapinterjúban.

A brüsszeli bizottság vezetője a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a védőoltás kifejlesztésére világszerte indított kutatási programok sorában a három legígéretesebb közül kettőt az EU-ban folytatják – írja az MTI.

A kutatócsoportok tervei szerint hamarosan elindítják a klinikai teszteket, amelyeket azonban még további lépések is követnek majd az engedélyek megszerzéséig és a tömeggyártás beindításáig. Így 

a remények szerint 2020 végére lehet oltás az új vírus ellen, 

és az Európai Bizottság már el is kezdte a tárgyalásokat a gyártókkal a termelési kapacitások biztosításáról – mondta Ursula von der Leyen. A koronavírus elleni védőoltásról nemrég részletesen írt az Index is:

A járvány lassítására bevezetett intézkedésekről elmondta, hogy a bizottság napokon belül bemutatja irányelveit és javaslatait a korlátozások „nagyon óvatos”, fokozatos feloldásáról. Pontos időpontot, dátumot nem jelölnek meg, mert minden európai uniós (EU-) tagállam a járvány különböző szakaszában tart, és „minden ország önállóan dönt”.

Nem is lenne értelme a központosított döntéshozatalnak, hiszen például a milánói helyzet teljesen más, mint a münsteri – fogalmazott a bizottsági elnök. Az EU erejét nem az adja, hogy egy helyen hozzák meg az összes döntést, hanem az, hogy „nagyon sokat tanulhatunk egymástól”, és a régiók a helyi viszonyokra szabva kezdhetik el a visszatérést a járvány előtti mindennapokhoz. Így például Dániában rövidesen újra megnyitják az iskolákat és az óvodákat, a tudósok pedig folyamatosan vizsgálják majd a lazítás járványügyi hatásait, amiből valamennyi tagország profitálhat – mondta von der Leyen.

Különösen odafigyelnek a magyar helyzetre

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa arról is újra beszélt, hogy az EU-tagországok többsége vészhelyzeti rendelkezéseket vezetett be, ami „válságos időkben alapvetően rendben is van”, de csak „arányos, időben korlátozott és demokratikusan ellenőrzött” intézkedéseket szabad tenni.

A bizottság valamennyi tagországban figyeli, hogy miként érvényesülnek ezek a követelmények, 

de Magyarország esetében a múltbéli kritikus tapasztalatok alapján különösen odafigyelünk. Kész vagyok cselekedni, ha a korlátozások átlépik a megengedett mértéket

– mondta az Európai Bizottság vezetője, hozzátéve, hogy a megengedett mérték átlépése kötelezettségszegési eljárást von maga után.  • Vennék
  • Bankszámla