Gizella
9 °C
14 °C

Törökországban 45 ezer rabot engednek szabadon a koronavírus miatt

2020.04.14. 05:22

A török parlament törvényt fogadott el hétfőn este mintegy 45 ezer rab ideiglenes szabadon engedéséről, hogy csökkenjen a börtönök zsúfoltsága és ezzel a fertőzésveszély az új koronavírus járványában - írta az MTI. 

A törvényt bírálják ellenzéki pártok és nemzetközi jogvédő szervezetek amiatt, hogy nem vonatkozik olyanokra, akiket terrorizmus vádjával, de valójában politikai okból börtönöztek be. A törökországi koronavírus-helyzetről itt írtunk részletesebben

Az ideiglenesen szabadon engedendők bírósági felügyelet alatt lesznek május végéig, és az igazságügy-miniszter legfeljebb kétszer két hónappal meghosszabbíthatja ezt az időszakot. A törvény értelmében hasonló számú rabot végleg szabadon engednek, hogy ezzel tartósan csökkentsék a börtönök zsúfoltságát.

Abdulhamit Gül igazságügy-miniszter hétfőn közölte, hogy a rabok között eddig 17 esetében igazolták a fertőzést az új koronavírussal, és közülük három meghalt. Rajtuk kívül a börtönszemélyzet 79 tagja is fertőzött, de 80 bíró, ügyész, bírósági alkalmazott és igazságügyi orvos szakértő is.

Az ellenzéki pártok kifogásolták, hogy a törvény nem vonatkozik azokra, akiket a 2016-os puccskísérlet ürügyén börtönöztek be politikai okból, például újságírókat, politikusokat. Az egyik ellenzéki képviselő szerint ők mintegy 50 ezren vannak.