Kim Dzsongun nem ment el Kim Ir Szen születésnapi megemlékezésére

2020.04.16. 10:37

Nem jelent meg Kim Dzsongun észak-koreai vezető a kommunista állam alapítójának, Kim Ir Szennek a születésnapja alkalmából rendezett megemlékezésen, csütörtökön az ország állami médiája nem adott hírt a vezető ilyenkor szokásos látogatásáról sem a néhai vezető phenjani mauzóleumába - írja az MTI.

Az észak-koreai kommunista állam alapítójának, Kim Ir Szennek - aki Kim Dzsongun nagyapja - születésnapja Észak-Koreában a legnagyobb ünnepnek számít, bár idén, vélhetően az új típusú koronavírus-járvány miatt nagyobb ünnepségek nélkül zajlott le a megemlékezés.

A legifjabb Kim 2012-es hatalomra lépése óta minden évben ellátogatott az ünnepség napján a Kumszuszan-emlékpalotába, amely egyúttal apja, Kim Dzsong Il mauzóleumaként is szolgál.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség a hét végén arról tudósított, hogy Kim Dzsongun elnökölt az országot irányító Koreai Munkapárt politikai bizottságának szombati ülésén, ám azóta nem érkezett hír a vezetőről.

Elemzők úgy vélik, az idei látogatás a járvány miatt maradhatott el, amely már több mint 130 ezer halálos áldozatot szedett világszerte.

Noha Észak-Korea eddig hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzést sem erősített meg, számos külföldi megfigyelő arra gyanakszik, hogy a phenjani vezetés eltussol egy már kirobbant járványt.

Kim Ir Szen születésnapját gyakran hatalmas, új fegyvereket bemutató katonai díszfelvonulásokkal, valamint különböző kulturális és sporteseményekkel ünnepelik. Idén az észak-koreai állampárt lapja, a Rodong Szinmun egy sor cikkben éltette a néhai vezért, de arról  nem számolt be, hogy országszerte tömeges megemlékezéseket tartottak volna az évforduló alkalmából, és nagy tömegeket megmozgató kulturális és sporteseményekről sem érkezett jelentés.

Észak-Korea hivatalosan  nem ismeri el , hogy a járvány elérte volna az országot, de a vezetés a propaganda szerint komolyan veszi a veszélyt: ontják a képeket az óvintézkedésekről és látványos kórházépítésbe kezdtek a fővárosban. Ha elszabaduló a járvány óriási pusztítást vihet véghez a rossz egészségügyi rendszerrel, szegényes infrastruktúrával küzdő - a gazdaságát lényegében a hadsereg szolgálatába állító - országban.  • Hírek
  • Hírek