Még három hétig maradnak a brit korlátozások

2020-04-10T000000Z 1647931144 RC2Q1G9760D1 RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.04.16. 18:36

Újabb három hétig érvényben maradnak a Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, közölte csütörtökön a koronavírus-fertőzésből lábadozó miniszterelnököt, Boris Johnsont helyettesítő külügyminiszter, Dominic Raab.

„A jelenlegi korlátozásoknak még legalább három hétig érvényben kell maradniuk, így döntött a kormány” – közölte Raab, aki hozzátette, hogy a kormány egészségügyi tanácsadói szerint ha most lazítanának, akkor mindent visszacsinálnának, amit eddig elértek, és veszélybe sodornák mind az állampolgárok egészségét, mind az ország gazdaságát.

Raab egyúttal felvázolta azt az öt feltételt is, amelynek teljesülnie kell ahhoz, hogy a kormány lazítson a korlátozásokon:

  • meg kell bizonyosodni róla, hogy az egészségügyi rendszer megfelelő sürgősségi és speciális ellátási kapacitással rendelkezik,
  • jelentős és tartós csökkenés kell a napi, koronavírus miatti halálozási adatokban, hogy biztonsággal állíthassák, túl vannak a járványgörbe csúcsán,
  • a tanácsadói testületnek megbízható adatok alapján kell közölnie, hogy a napi fertőzöttek száma egy kezelhető szintre került,
  • megfelelő mennyiséget kell felhalmozni a koronavírustesztekből és a védőeszközökből,
  • és el kell hárítani a járvány második, az egészségügyi rendszer összeomlásának veszélyét jelentő hullámának elindulását.

Korábban Matt Hancock brit egészségügyi miniszter is arról beszélt, hogy korai lenne a lezárások és korlátozások megszüntetése. Mint a miniszter mondta, nem akarja pazarolni, feleslegessé tenni a brit társadalom eddigi erőfeszítéseit azzal, hogy túl korán megszünteti a lezárási intézkedéseket, mivel a koronavírus még mindig gyors ütemben terjed.

A brit egészségügyi hivatal csütörtöki közlése szerint csütörtökre 861-gyel nőtt a koronavírus brit áldozatainak száma, ami így már 13 729-re emelkedett. Az országban eddig 103 093 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ez 4617-es emelkedés szerdához képest – eddig összesen 327 608 tesztet végeztek el.

Európában több állam is a lazítás útjára lépett, Dániában kinyitottak az iskolák, Németországban a tartományok döntésére bízták, hogy mikor és milyen mértékben enyhítenek a korlátozáson, és rövidesen Svájcban is újraindul a tanítás.

Alig mozog a brit lakosság

Az Oxfordi Egyetem kutatói kimutatták, hogy 98 százalékkal csökkent a lakosság mozgása március eleje, az új koronavírus szigetországi felbukkanása óta az Egyesült Királyságban, írja az MTI. Az oxfordi kutatók által kifejlesztett új online eszközzel a mobiltelefonok adatai alapján figyelték meg a koronavírus-járvány hatását a társadalomra, hogy megértsék és előre jelezzék a Covid-19-betegség terjedésének feltartóztatására elrendelt közösségi távolságtartási intézkedések hatását a lakosság mozgására.

Az eredmények szerint a lakosság mozgása 98 százalékkal, a régiók közötti közlekedése pedig 76 százalékkal csökkent. Húsvét hétfőn például a britek 55 százaléka maradt otthon. A parkok látogatottsága 32 százalékkal csökkent. Az adatokból az is kiderült, hogy a legjobb idő a bevásárlásra a kedd reggel 9 óra, ekkor vannak ugyanis a legkevesebben a szupermarketekben. Annak ellenére, hogy a Covid-19-megbetegedések miatt jelentősen nőtt a kórházi felvételek száma, 80 százalékkal kevesebben keresték fel a kórházakat, mint korábban.

(Borítókép: Maszkot viselő kerékpáros Londonban 2020. április 10-én. Fotó: Toby Melville / Reuters)  • Tippek
  • Lakáshitel