Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Svájcban május 11-én újranyitják az általános iskolákat

2020.04.16. 11:16

A koronavírus-járvány növekedési ütemét jelző görbe tovább emelkedett Belgiumban, ahol a szerdán bejelentett 2454-et követően csütörtökön újabb 1236 fertőzésről adtak hírt. A kórházban ápoltak aránya azonban több egymást követő napja csökken. Hollandiában és Luxemburgban a járvány terjedésnek lassulásáról számoltak be csütörtökön, írja az MTI.

Németország

Először lépte át a háromszázat a huszonnégy óra alatti, koronavírus-járvány miatt bekövetkezett halálozások száma Németországban, írja honlapján a Robert Koch szövetségi szintű egészségügyi intézet. A 315 új haláleset mellett további 2866 új fertőzöttet regisztráltak az országban, így a koronavírusos esetek száma mára 130 450-re emelkedett Németországban. Az országban napokon keresztül kevesebb új fertőzöttről és több gyógyultról érkezett hír: az elmúlt 24 órában is 4500 főt jegyeztek gyógyultként, írja a CNN.

Angela Merkel német kancellár a koronavírus-helyzettel kapcsolatos óvintézkedésekről tart sajtótájékoztatót a berlini kancellárián 2020. április 6-án.
Angela Merkel német kancellár a koronavírus-helyzettel kapcsolatos óvintézkedésekről tart sajtótájékoztatót a berlini kancellárián 2020. április 6-án.
Fotó: Markus Schreiber / MTI

Németországban május 4-től kezdve megkezdik az iskolák újranyitását, erről Angela Merkel kancellár döntött, konzultálva a tartományi vezetőkkel. Arról is döntöttek ugyanakkor, hogy a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás augusztus végéig érvényben marad az országban.

A lazítások mértékét viszont az egyes tartományokra bízzák, Bajorország pedig jelezte, hogy bár április 20-tól ott is lazítanak a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozásokon, de más német tartományokhoz képest csak minimálisan. Olyannyira, hogy a világ legnagyobb sörfesztiválja, a müncheni Oktoberfest pedig a járvány miatt valószínűleg elmarad az idén - derült ki a tartományi kormány csütörtöki tájékoztatóján.

A fokozatosság az oktatási rendszerre is kiterjed majd, a vizsgák előtt álló, végzős évfolyamokban ugyan már április 27-én folytathatják a tanítást – az osztálytermekben minden második helyen ülhetnek tanulók, legalább másfél méter távolságot kell tartaniuk egymástól –, de a többiek közül egyelőre a jövőre végző évfolyamok tanulói járhatnak majd iskolába, és csak május 11-től. Buktatás pedig nem lesz az idei tanévben, írja az MTI.

Enyhítésbe kezd Svájc is

Április 27-től fokozatosan lazítanak majd a korlátozásokon Svájcban, jelentett be csütörtökön a kormány. Az egyik első lépésként a kórházban újra elvégezhetik majd a nem sürgős beavatkozásokat, de rövidesen újra nyithatnak a fodrászok és masszázsszalonok is.

Az általános iskolákat, boltokat és piacokat május 11-én nyitják újra, ezeket pedig a középiskolák és egyetemek június 8-i újranyitása követi.

Idővel várhatóan lazítanak majd a tömegrendezvényekre érvénes korlátozásokon is,de erre május vége előtt nem kerül sor a The Guardian szerint.

Európában korábban Dániában már újranyitották az iskolák egy részét, Németországban pedig május 4-től kezdik meg ezt több egyéb korlátozás enyhítésével.

Belgium

Az országban a csütörtökön közzétett adatok szerint továbbra is emelkedik az új fertőzések száma, ugyanis a hét elején jelentett 950 és 500 közötti új esethez képest most 1236 embernél lett pozitív a teszt eredménye. Jelenleg 34 809 fertőzöttet tartanak nyilván az országban.

Az elmúlt 24 órában 417 új halálesetet jelentettek a járvánnyal összefüggésben. A halálos áldozatok napi száma az elmúlt napokban 300 körül mozgott. A fertőzés következtében március közepe óta 4857-en hunytak el az országban.

A kórházi ápoltak száma kis mértékben tovább csökkent. A belga kórházak mintegy 9500 rendelkezésre álló ágyából jelenleg 5309-et foglalnak el koronavírussal fertőzöttek, mintegy 300-zal kevesebbet, mint szerdán. A kórházban ápoltak közül 1182 embert részesítenek intenzív ellátásban, ez körülbelül 80-nal alacsonyabb, mint az előző napokban. Az korábbiaknál valamivel kevesebbet, az elmúlt 24 órában 310 embert szállítottak kórházba. Számuk valamelyest emelkedett, azonban azt is közölték, hogy egyre többen hagyhatják el a kórházakat, csütörtökre például - az elmúlt napokhoz hasonlóan - 455-en. A járvány belgiumi megjelenés óta eddig 7562-en gyógyultak meg kórházi kezelés segítségével.

A belga kormány szerda este arról döntött, hogy május 3-ig meghosszabbítják az egyebek mellett üzletek bezárásával és a kijárás részleges korlátozásával járó intézkedéseket. A bejelentés szerint az óvodák, a barkácsáruházak és a kertészetek újra kinyithatnak, illetve az idősek vagy fogyatékossággal élők otthonában engedélyezik a látogatást azok számára, akik az elmúlt két hétben nem mutatták a fertőzés tüneteit.

Luxemburg

Luxemburgban a kormány a múlt héten a járvány lassulásáról adott hírt, de csütörtökön arról számolt be, hogy 66 újabb fertőzöttet azonosítottak a nagyhercegségben. Az új fertőzések száma az elmúlt napokban 10 körül mozgott. Az összesítés szerint jelenleg 3373 fertőzöttet tartanak nyilván az országban. A járvány következtében elhunytak száma 69, szerdához képest nem emelkedett.

A helyi sajtó szerint a járvány terjedésének európai lassulása nyomán Luxemburg a rendkívüli intézkedések fokozatos feloldására készül. Várhatóan hétfőtől bizonyos szektorokat érintően enyhítenek a korlátozásokon. A mintegy négy hete bevezetett intézkedések megszüntetésének első szakaszában – a hét elejétől – egyebek között folytatódhatnak az építkezési munkálatok, a tanítás újrakezdésére azonban még akár egy hónapig is várni kell. A szájmaszkok kötelező kültéri viselésére vonatkozó szabály továbbra is érvényben marad.

Hollandia

A járvány lassulásáról adtak hírt Hollandiában is. Sajtóinformációk szerint a kormány várhatóan április 28-án jelenti be a korlátozásokkal járó szigorú intézkedések részleges feloldását. Mark Rutte miniszterelnök szavai szerint azonban ehhez egyebek mellett a kórházi ellátás zavartalanságának biztosítására, az idősotthonok lakóinak fokozottabb védelmére és - a tesztek eredményeire alapozva - a járvány terjedésének pontosabb nyomon követésére van szükség.

Szakértők véleményére alapozva a kormány továbbra sem tervezi a védőmaszkok viselésének kötelezővé tételét, azonban hangsúlyozták a mintegy másfél méteres távolság betartásának fontoságát.

A holland közegészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a kórházba szállított fertőzöttek száma, valamint a járványban elhunytak aránya kis mértékben csökkent. A friss adatok szerint 28 316 fertőzöttet tartanak nyilván, 897-tel többet, mint szerdán. A fertőzöttek mintegy 28 százaléka egészségügyi dolgozó. A járvánnyal összefüggésben elhunytak száma Hollandiában 3134, 322-vel több, mint két nappal ezelőtt.  • Vennék
  • Bankszámla