Pongrác
11 °C
27 °C

Cuomo: New York állam egy vasat nem kapott a kormánytól

GettyImages-1216796913
2020.04.17. 09:40

A Johns Hopkins Egyetem koronavírus-adatbázisa alapján csütörtök óta 33 ezer új fertőzöttel már legalább 671 425-re nőtt az Egyesült Államokban a regisztrált betegek száma. Az elmúlt 24 órában 2424 haláleset történt, amivel 33 286-ra nőtt az elhunytak száma az országban, írja a CNN.

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump csütörtök este a Fehér Házban arról beszélt, hogy miután a járványügyi intézkedések lassították a járvány terjedését, és az túljutott a csúcspontján, eljött az ideje újranyitni az országot.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a mai sajtótájékoztatón szokásához híven erős dolgokat mondott, ezek közül szemezgetünk:

  • Rendeletben utasítja az állam összes magán- és állami kézben levő laboratóriumát, hogy az Egészségügyi Minisztériummal koordináljanak a koronavírus tesztek hatékonyabbá tételéről.
  • Cuomo szerint rém kényelmes hozzáállás a kormány részéről a mosom kezeim politika, csak éppen nem járható út. "Nem lehet mindent az államokra áthárítani, a külföldről származó felszerelések és eszközök beszerzését és elosztását központilag kell megszervezni. A kormányzó a járvány kitörése óta ezen a véleményen van egyébként.
  • New York állam még mindig nem kapott egy árva vasat sem a szövetségi kormánytól, mondta a kormányzó. "A koronavírus elleni védekezésre három törvényt is beiktattak, de New Yorknak semmi nem jutott. Nada. Nyista. Milyen stratégia ez?"
  • Csütörtökön az államban 630-an hunytak el koronavírusban - szerdán 606-an. A kórházi ellátásban részesülők száma naponta 2000-el növekszik.
  • Bill Blasiol, New York City polgármestere közölte, hogy minden májusi rendezvényt (pl. félmaraton) hivatalosan lemondtak, leghamarabb júniusban lehet szó tömegrendezvényekről.

Az ázsiai Cathay Pacific légitársaság több száz légiutas-kísérőt bocsát el az Egyesült Államokban, mivel a pandémia miatt teljesen visszaesett a forgalmuk, írja a CNN. A hongkongi székhelyű társaság pénteken közölte, hogy bezárja a New York-i, a Los Angeles-i és a San Franciscó-i bázisát is, összesen pedig 286 munkatársukat bocsátják el. Az ügyfeleiknek küldött tájékoztatóban a légitársaság arról számolt be, hogy a kereslet csökkenése miatt áprilisban 97 százalékkal kénytelenek csökkenteni a hálózatuk utaskapacitását.

New Jersey kormányzója, Phil Murphy csütörtök délutáni sajtóértekezletén elcsukló hangon jelentette be, hogy rendőrségi vizsgálat indul az Andover városának idősotthonában történtek miatt.

Az otthon épülete mellett - még hétfőn, egy lakossági bejelentés nyomán - 17 holttestet találtak egymásra pakolva egy hevenyészett halottasházban.

 - írja az MTI. A rendőrség vizsgálatai szerint a 17 halott mindegyike az otthonban hunyt el Covid-19 betegségben.

063 1210098944
Fotó: Eduardo Munoz Alvarez / Getty Images Hungary

Az idősotthonban egyébként a vírusfertőzés nyomán kialakult tüdőgyulladásos betegség eddig 68 halálos áldozatot követelt. Eric Danielson, a kisváros rendőrfőnöke nem mentegetve ugyan a történteket, de azt hangoztatta újságíróknak: az otthonban olyan gyors egymásutánban következtek be az elhalálozások, hogy a vezetők hirtelenjében nem tudták hol elhelyezni az elhunytakat.

A New York állammal délen határos New Jersey a járvány által leginkább sújtott tagállamok egyike, ahol eddig több mint 71 ezer koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak.

Kedden a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség kijelentette, hogy a világjárvány miatt 314 milliárd dolláros veszteségre számítanak a légi közlekedésben, ami meghaladja az elmúlt heti 252 milliárd dolláros veszteség-előrejelzést. A repülőutak száma világszinten 80 százalékkal esett vissza, sokkal nagyobb mértékben, mint amire korábban számítottak.

A Guamnál horgonyzó USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó legénységének 94 százalékát letesztelték koronavírusra, 660 esetben pozitív, 3920-ban negatív eredménnyel.

A CNN egy európai hírszerzői informátorától kérdezte meg, hogy mi a hivatalos vélekedés az új koronavírus eredetével kapcsolatban, miután amerikai hírszerzők és nemzetbiztonsági tisztviselők arra utaltak, hogy az Egyesült Államok vizsgálja annak lehetőségét, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból, nem pedig egy piacról szabadult rá a világra. 

A meg nem nevezett európai hírszerző azt mondta, hogy 

nagyon valószínű, hogy természetes módon alakult ki, és nem ember alkotta

– cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy laborokban fejlesztették volna ki a vírust, ami valamilyen úton elterjedt a világban. Az Egyesült Államok tisztviselői azt mondták, hogy még korai lenne nyilatkozni a vizsgálataik eredményéről.

A mértékadó Nature tudományos folyóiratban egyébként már márciusban megjelent egy genetikai kutatás eredményeit taglaló tanulmány, ami arra jutott, hogy a vírus egészen biztosan természetes evolúció eredménye.