Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Trump három szakaszban tervezi újranyitni az Egyesült Államokat

2020.04.17. 08:55

Donald Trump csütörtök este a Fehér Házban arról beszélt, hogy miután a járványügyi intézkedések lassították a járvány terjedését, éstúljutott a csúcspontjánaz Egyesült Államokban, eljött az ideje újranyitni az országot. Az elnök azt mondta, az ország hosszútávú lezárása nem lehet tartós megoldás, és a gazdaságot újra kell indítani.

Donald Trump a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító munkacsoport napi sajtóértekezletén 2020. április 16-án.
Donald Trump a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító munkacsoport napi sajtóértekezletén 2020. április 16-án.
Fotó: Alex Brandon / MTI

Az újranyitást három szakaszban tervezik megvalósítani, ezeket Deborah Birx, a kormányzati munkacsoport járványügyi szakembere vázolta fel. Hangsúlyozta, hogy egyik szakaszt sem kötik időpontokhoz.

Az első szakaszban az időseknek és a súlyos betegeknek továbbra is be kell tartaniuk a kijárási korlátozásokat, és a társadalmi távolságtartást, minimálisra kell csökkenteniük az utazásokat és el kellene kerülniük az olyan helyeket, rendezvényeket, ahol 10 főnél többen vannak.

A második szakaszban enyhülnek ezek a korlátozások, azokat helyeket kell kerülniük az időseknek és súlyos betegeknek, ahol 50 főnél többen tartózkodnak, illetve ebben a szakaszban nyitnák újra az iskolákat, óvodákat. Ezen kívül elkezdenék elvégezni a nem sürgős műtéteket is.

A harmadik szakasznak Birx "az új normalitás" elnevezést adta. Ebben a szakaszban az idős és beteg embereknek csak a nagyobb tömegrendezvényeket kell elkerülniük, emellett pedig újra nyitnák például a fitneszklubokat, szigorú egészségbiztonsági előírások betartása mellett.

Donald Trump elmondta, az ország újranyitásáról szóló tervezet csak javaslat, az egyes államok kormányzóinak a helyi állapotoktól és érdekektől függően van lehetőségük dönteni az alkalmazásáról. Arra buzdította a kormányzókat, hogy döntsenek minél előbb, és beszédében biztosította őket a kormány támogatásáról.

(MTI)  • Vennék
  • Bankszámla