Pongrác
12 °C
23 °C

Kezdenek betelni a brazil kórházak

2020.04.18. 23:39

Brazíliában a kórházak kezdenek teljesítőképességük határára érni, miközben az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma tovább emelkedik - jelentette szombaton a G1 brazil újság az MTI alapján.

A lap beszámolója szerint Sao Paulo államban öt kórház intenzív osztályán már egyáltalán nincs férőhely, és hasonló a helyzet Rio de Janeiro négy legnagyobb kórházában is. Fortalezában pedig kétszeresére nőtt azoknak a száma, akiket lélegeztetőgép tart életben. Az Amazonas esőerdejében található Manaus egyik nagyobb kórháza előtt egy hűtőkamion parkol, amelyben holttesteket tárolnak.

Brazíliában eddig 33 682 ember kapta el az új koronavírust, és 2141-en haltak bele a fertőzésbe. Miközben több állam kormányzója korlátozó intézkedéseket vezetett be, Jair Bolsonaro brazil elnök a potenciális gazdasági károkat érzi fontosabbnak, és sokkal inkább beleférne neki, hogy ezzel most veszélybe kerülnek az ország lakosai. Bolsonaro eleve csak áprilisra vette tudomásul, hogy a vírus nem egy liberális világösszeesküvés a politikai céljai ellen, hanem egy kezelendő természeti körülmény. Jó eséllyel nem hirtelen felismerés miatt, hanem az ottani nagyvállalatok nyomására tette egyébként mindezt.

A járvány kezelésével kapcsolatos nézeteltérés miatt a szigorúbb korlátozásokat erőltető egészségügyi miniszterét is leváltotta a héten.  Szintén aggodalomra ad okot, hogy a járvány különösen súlyosan érintheti Brazília 850 ezres őslakos népességét, kiváltképpen azokat, akik amúgy a külvilágtól elzárkózva élnek, szervezetük nincs felkészülve az idegen kórokozókra, és a törzsi életmód miatt nem tudják megvalósítani a társadalmi távolságtartást.