Marcell
20 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Trump a farmereknek és az állattenyésztőknek 19 milliárd dolláros támogatást ad Amerikában

2020.04.18. 07:08 Módosítva: 2020.04.18. 09:37
Molnár Réka Molnár Réka
Egy szebb éveket látott állattenyésztő dedikációi

Most nyílt a D. T. Streeten a 8. szám alatt a nagy író és állattenyésztő, W. S. Emlékmúzeuma. Jövünk-megyünk a kicsit szűkös termekben, s elgyönyörködünk e nagy realista hátrahagyott fejőgépeinek, kapáinak és tápszereinek gyűjteményében. A vitrinben látható pár általa aláírt köszönőlevél is. E dedikációk legszebbjét adjuk most közzé:

Donald Trump bácsinak (Fehér Ház)
a szép tehénkölykökért - W. S.

Kedves olvasó, ez a mininovella az Index első novelláskötetének megjelenése alkalmából született. Az Istennek nehéz a kortárs magyar prózairodalom tizenhét meghatározó szerzőjének 26 novelláját tartalmazza. A kötet itt megvásárolható.

Donald Trump amerikai elnök

a farmereknek és állattenyésztőknek nyújtandó 19 milliárd dolláros támogatást jelentett be

pénteken este a koronavírus-járvány intézkedéseit összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján, amelyről az MTI tudósított. A Koronavírus Élelmiszersegély-programnak nevezett keretből biztosított 19 milliárd dollárból 16 milliárdot közvetlen támogatással adnak, a többi kölcsön formájában vehető igénybe.

Az amerikai elnök azt is bejelentette, hogy ezen kívül a kormányzat 3 milliárd dollár értékben vásárol fel a gazdáktól, és az árut a rászorulókat segítő élelmiszerbankokba szállítják.

A segítség részleteit a sajtókonferencián jelenlévő Sonny Perdue szövetségi agrárminiszter ismertette. A kormányzat korábban már 28 milliárd dolláros támogatással segítette ki a farmereket és az állattenyésztőket.

Trump bejelentette, hogy telefonon egyeztetett a mexikói elnökkel, és az Egyesült Államok kész lélegeztetőgépekkel segíteni a déli szomszédos államot.

Az elnök viszonylag részletesen foglalkozott a médiában és a politikai életben megjelent, a gazdaság és a mindennapi élet újraindítására vonatkozó egyes információkkal, amelyeket "nagyon pártosnak" és "félrevezetőknek" minősített. Nem nevezett meg ugyan egyetlen politikust vagy médiumot sem, de a sajtókonferencia utáni első kommentárok emlékeztettek a közte és Andrew Cuomo New York-i kormányzó közötti pénteki rövid vitára a tagállamoknak nyújtott segítséget és a vírusteszteket illetően. Trump a sajtókonferencián úgy fogalmazott:

néhányan abszolút kudarcot vallottak a tesztelésre vonatkozó hatáskör értelmezésében (...) Nagyon is felkészültek vagyunk a járványra

– szögezte le Trump. Megemlítette, hogy a szövetségi kormányzat 2900 plusz kórházi ágyat bocsátott New York városának rendelkezésére, és a haditengerészet kórházhajója is Manhattannél horgonyoz. De nem is volt mindre szükség, mondta, hozzátéve, hogy a kormányzó kérésére inkább óvatosságból túlbecsülték az igényt.

Fantasztikus munkát végeztünk

– fogalmazott.

Újságírói kérdésekre válaszolva kifejtette, hogy egyes államok kormányzói "túlságosan is szigorúak" voltak a kijárási korlátozások elrendelésekor. Egyben védelmébe vette az e szigor ellen tüntetőket, akiket egyébként péntek délutáni Twitter-bejegyzéseiben bátorított is.

Mike Pence alelnök közölte, hogy naponta 120 ezer vírustesztet végeznek az ország kórházaiban, és van elég készlet ahhoz, hogy az egyes államok megkezdhessék a gazdaság újraindításának első szakaszát. Hangsúlyozta, hogy

nem a szövetségi kormánynak, hanem az államok kormányzóinak kell bonyolítaniuk a tesztelést.

A tesztelés egy nagyon fontos része a járvány elleni küzdelemnek, de ellentétben azzal, amit sokan hangoztatnak, a tesztelés nem minden, jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, kiemelve a társadalmi távolságtartás és a kijárási korlátozások betartásának fontosságát. Hozzátette, hogy "technikai problémák miatt" a járvány kitörésekor még nem volt elegendő vírusteszt. A professzor elmondta azt is, hogy rajta pénteken végeztek újabb tesztet, amely negatív lett.