Ferenc
10 °C
29 °C

Százötvenen megfertőződtek egy görög menekültszálláson

2020.04.21. 21:22
Százötven migráns fertőződött meg az új koronavírussal egy dél-görögországi menekültszálláson - közölte Níkosz Hardaliasz, a polgári védelmi miniszter helyettese kedden, miközben az athéni vezetés fokozatosan lazítana a járvány miatt elrendelt szigorításokon.

Hardaliasz szerint az Athéntól 170 kilométerre délre fekvő Kranidi településének menekültszállásán lévő fertőzöttek eddig tünetmentesek. Nincs ok pánikra, kordában tudják tartani a vírus terjedését, hangoztatta. A menekültszállást, ahol a legfrissebb eseteket kimutatták, április 16-án helyezték karantén alá. Ez már a harmadik ilyen létesítmény, amelyben fertőzötteket mutattak ki.

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási és menekültügyi miniszter arról számolt be, hogy a menekültszállás 497 lakóján azt követően végezték el a koronavírus-tesztet, hogy egy várandós nő szervezetében kimutatták a fertőzést a múlt héten. Tisztségviselők szerint a főleg afrikai államokból származó migránsok között sok gyerek is van a szálláson.

2020-04-21T172336Z 2120280385 RC259G9ZPYG0 RTRMADP 3 HEALTH-CORO
Fotó: Costas Baltas / Reuters

Szotirisz Ciodrasz, az athéni egészségügyi minisztérium illetékese pedig arról számolt be, hogy a legfrissebb adatok szerint egy fertőzött személy átlagosan kevesebb mint egy másik embert fertőz meg a vírussal. Ez ad némi teret az intézkedések óvatos és fokozatos enyhítésére, mondta.

Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő szintén arról számolt be, hogy a kabinet egy átmeneti terven dolgozik, hogy fokozatosan feloldhassák a szigorításokat. Mint mondta, a bíróságok már április 27-én megkezdhetnék működésüket. 

Mint arról korábban beszámoltunk, több ezer idős és beteg menedékkérőt szállítanak a hatóságok a Görögországhoz tartozó szigeteken lévő túlzsúfolt menekülttáborokból az ország szárazföldi részébe az új típusú koronavírus-járvány veszélye miatt.

Olaszországgal, Spanyolországgal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával összehasonlítva Görögországban jóval kevesebb a fertőzöttek (2401) és az elhunytak (121) száma, szakértok azonban attól tartanak, hogy a kór az országban tartózkodó nagyszámú menedékkérő körében is elterjedhet.